Възможностите за сътрудничество между Сливен, Бидгошч и Ниш бяха обсъдени на икономически форум

 

 

Сливен бе домакин на икономически форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Целта на събитието бе  да представи възможностите за инвестиции в Сливен и региона, да насърчи директните контакти между представители на българския, полския и сръбския бизнес, да създаде условия за  изграждане на бизнес-партньорства.

По време на форума кметът Стефан Радев посочи, че  Сливен се надява да  възстанови трайно връзките с Бидгошч и Ниш. „Полша е една от най-бързо развиващите се държави от Източния блок след голямата вълна на присъединяване към Европейския съюз. Убеден съм, че можем да почерпим много добри практики от това, което са постигнали те до момента. Надявам се да създадем трайни контакти и с Ниш – един от най-динамично развиващите се градове в Сърбия, от които също можем да почерпим опит от това как се привличат големи компании“, каза кметът Стефан Радев.

„Благодаря сърдечно за организирането на тази среща. Чрез нея ние ускоряваме нашето международно сътрудничество. Тя ще популяризира дейността на хората и бизнеса. “, заяви Йоанна Затай-Рос – пълномощник на кмета на Бидгошч Рафал Бруски по международно сътрудничество.

„ Бях в Сливен преди 7 години. Виждам, че градът се развива позитивно. Виждам, че има и по-голяма индустрия, сградите изглеждат по-добре, площадките са по-хубави и чисти от последния път, когато бях тук.  България и Сърбия са малки страни. Ние можем заедно да изградим една добра икономика и да превърнем Балканите в по-добро място за живот“, коментира от своя страна Александър Милевич – директор на Регионална търговска камара-Ниш.

„Всички предпоставки са налице тук за привличането и задържането както на малки, така и на големи инвестиции в региона“, посочи Владимир Русев – председател на Полско-българската търговска камара.

Събитието е част от международна среща за побратимяване с градовете Бидгошч – Полша, и Ниш  -Сърбия, организирана от Община Сливен в партньорство с двата града в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите”.