Възпоменателно отбелязване на 146 години от гибелта на Васил Левски ще се проведе в Карлово, програмата започва на 11 февруари

Карлово. В Карлово се организира възпоменателно отбелязване на 146 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. Програмата по повод годишнината започва още на 11 февруари с откриване на изложба на Стефан Йорданов, посветена на паметта за Левски. Събитието ще се състои в 16.00 часа във фоайето на общината. На следващия ден – 12 февруари, от 17.00 часа в зала „Васил Караиванов“, ще бъде представен сборникът „Карлово – късчета история“, посветен на първия уредник на Музея на Васил Левски – Никола Славчев.
Програмата в Карлово по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата продължава на 18 февруари в 18.00 часа с възпоменателна церемония на площад „Васил Левски“, а в 19.00 часа в зрителната зала на НЧ „Васил Левски“ ще бъде представен възпоменателен ученически спектакъл „Васил Левски – един неосъществен сценарий“.
На 19 февруари от 09.00 часа в храм „Св. Богородица“ в Карлово ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола. Два часа по-късно ще се състои възпоменателен митинг-поклонение на площад „Васил Левски“, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола, след което ще тръгне шествие до родната му къща. Програмата по повод годишнината от трагичната гибел на Левски завършва в 18.00 часа в НЧ „Васил Левски“ с представянето на спектакъла „Великденско вино“ на читалищен театър „Елена Снежина“.
Възпоменателното отбелязване е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Съорганизатори са Национален музей „Васил Левски“, Фондация „Васил Левски“, 61-ва Стрямска механизирана бригада, СУ „Васил Левски“ и НЧ „Васил Левски – 1861г.“
Тони МИХАЙЛОВ