Вяра Начева, балетен педагог: Фестивалът за опера и балет във Видин е страхотно начинание и се превръща в традиция

Вяра Начева – участник в първия оперен фестивал през миналата година „Крепост на вековете Баба Вида“ , дългогодишна прима балерина на Шатсопер – Берлин, сега  балетен педагог в Държавното балетно училище в Берлин, в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“ на Радио „Фокус“.

 

Радио „Фокус“: Как оценявате този културен продукт, който Община Видин представя вече второ лято с гостуването на различни оперни театри и представянето на открито оперни и балетни спектакли?

Вяра Начева: Това, което се прави във Видин е страхотно. Още миналата година на първия фестивал за опера и балет „Крепост на вековете Баба Вида“  пожелах „На добър част“ и  това да се случи отново. За голямо мое съжаление аз тази година не можах да участвам, но си пожелавам в следващото издание на фестивала да съм отново сред участващите. Това е любовта ми, това е моя роден град и едно такова участие – каквото и да е, малко или голямо, но за мен е събитие. Видин за мен е детството, тук съм израснала и всичко предизвика в мен вълнение!

Интересът към Летните вечери за опера и балет „Баба Вида“ е страхотен. Детските представления събраха много деца. Билетите за операта, оперетата и балета са били разпродадени. Даже ми се вижда, че са малко, че са само три спектакъла. Искаше ми се да е поне седмица. За Видин това е изключително важно. И през миналата година хората бяха жадни за култура, за опера, за балет и тази година жаждата също е толкова голяма. И трябва със всички усилия да поддържаме това нещо. Този фестивал трябва да стане традиция и то вече се оформя да стане традиция. И всеки, който може да подкрепя това прекрасно начинание… Хората обичат красотата, обичат изкуството, този фестивал за опера и балет се случва веднъж в годината и е важно, според мен, да продължи това.

Радио „Фокус“: Вашата първа учителка по балет Катя Ангелова откри Лятна академия по балет във Видин. Това ли е пътят за откриването и на нови таланти?

Вяра Начева: Аз много се радвам, че от 1 август моята първа учителка откри Лятна академия, това беше наша идея. Аз ще се включа другата година, тъй като това лято бях малко заета и не можах да организирам нещата да съвпаднат с моята отпуска. Но Лятната академия се случва и децата цял месец ще имат възможност да се обучават три пъти седмично по балет и по модерни танци. Така ще могат да се открият нови таланти, Катя ще ги насочи след това евентуално да отидат и да продължат развитието си в София в държавни училища по балет, по хореография. За друга част от децата това ще бъде радост – три  пъти седмично ще ходят на балет, на танци ще се чувстват щастливи. Аз така бях на времето като дете – ходех в читалище „Цвят“ на балет при Катя Ангелова защото ми харесваше танца, балета. И ето, че един ден това се превърна в моя реализирана мечта, в моя професия, в мой живот, в моя любов.

Радио „Фокус“: Как се работи с талантливите деца в Германия, какъв е техния опит?

Вяра Начева: В Германия преподавам в момента в Държавното балетно училище, от 1 година съм там. Работя с деца, които желаят балетът да им стане професия и това да бъде техния живот. Малко по-различно е когато работиш с деца, които всеки ден идват на танцово занимание, на балет, искат това да бъде тяхна професия. Пишат се оценки. Някои деца, които покажат лоши резултати се изключват след изпити. В Лятната академия за балет във Видин е на ниво да се работи с по-малки деца и да се направи така, че запалим любовта на децата към танца, към балета. Тук целта е да бъде запалено чувството към красотата на балета и танца, развито и насочено по правилния път.

Радио „Фокус“: Какво ще кажете на тези деца, които искат да Ви последват по пътя към голямата сцена?

Вяра Начева: Това дете, което иска да постигне своята мечта трябва да намери балетната зала, да намери подходящия педагог, който ще му каже дали има талант, който ще му пусне музика за да го види как танцува… Детето, което иска да постигне своята мечта трябва да каже на родителите си, че иска да продължи да се занимава с балет и да учи балет в училище за балет в София или чужбина. Аз преподавам в Берлин, мога и аз да помогна ако има деца, които искат да продължат да учат в чужбина. Берлинското училище винаги е с отворени врати за талантливи деца от чужбина. След като завърши образованието си в такова училище вече може да играе професионално балет. И така може да стане световна звезда, защо не – талантите във Видин са много!

Анна ЛОЗАНОВА