Вяра Церовска, кмет на Община Перник: До два месеца проектът за водопровод в махала Яшарска- град Батановци, ще бъде завършен

Д-р Вяра Церовска, кмет на Община Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: В предаването „Перничани, потомците на Кракра“ насочваме вниманието си към проект, чиято реализация вече започва – изграждане на водопровод в махала Яшарска, в град Батановци. Какво предстои да се направи по този проект? Разговорът е с кмета на общината доктор Вяра Церовска, добър ден.

Вяра Церовска: Добър ден. За жителите на махала Яшарска е изключително важно, защото те досега нямат централно водоснабдяване. От изградената наскоро водопреносна мрежа, която отива към село Ярджиловци, ще се направи разклонение с дължина 1100 метра, от което ще се направят около 30 разклонения и жителите на махала Яшарска наистина ще могат да се възползват и да имат нормално водоснабдяване. За тях това е отдавнашна мечта. Сигурна съм, че ще можем да го изпълним не само в срок, но да го изпълним и така, както трябва като качество, и да решим проблема с тази разположена съвсем в близкия край на Перник махала Яшарска, непосредствено до град Батановци.

Водещ: Какъв е срокът за изпълнение на проекта?

Вяра Церовска: В рамките на два месеца този проект ще бъде изпълнен.

Водещ: Общинският съвет в Перник даде съгласие общината да кандидатства за финансиране за ремонт на бившата зала по волейбол в спортния комплекс „Дружба“. Каква е стойността на този проект, какво предвижда ремонтът?

Вяра Церовска: Това също е изключително важно за нашия град. Проектът е на стойност 93 500 лева. Общинският съвет даде съгласието си да кандидатстваме за финансиране пред Министерството на младежта и спорта за ремонт на волейболната зала „Дружба“. Ще бъде изцяло сменена подовата настилка, ще бъдат поставени нови волейболна мрежа, баскетболни табла, ще има нови електротабла, на които ще се отчитат резултатите. Зала „Дружба“ наистина ще може да живее спортен живот, за който е построена, и от нея ще могат да се възползват много ученици от нашата община. Имаме много спортни клубове – завидна спортна история, която дава възможност на младите перничани да спортуват в различни видове спорт. Имаме прекрасен гимнастически спортен клуб „Виктория“, който също ще може да се възползва от тази зала. Така че да се направи ремонт на зала „Дружба“ е изключително важно за спортната общественост на града.

Водещ: Използва ли се в момента този спортен комплекс, въпреки състоянието му?

Вяра Церовска: Не се използва няколко години.

Водещ: Ще могат ли училищата да си позволят финансово да ползват тази база?

Вяра Церовска: В Община Перник и досега спортните бази се ползват напълно безплатно. И то не само за училища, детски градини, но и за спортните клубове. Така че това е още една възможност за училищата и за детските градини, които ще имат още една база, в която могат да правят своите спортни мероприятия и своите изяви.

Водещ: И много важно – това ще се случва безвъзмездно, както и досега.

Вяра Церовска: Да.

Водещ: Оставаме на спортна тема, за да разберем подробности за още един проект, а именно полагане на естествена трева на стадион в село Дивотино, който вие неотдавна посетихте. Разкажете ни за предстоящите дейности там.

Вяра Церовска: Вече споменах, че ние имаме истинска спортна история и спортисти, които са завоювали неведнъж своите шампионски титли. 32 пъти републикански шампион на България е спортен клуб „Валяците“ – Перник. За тях за първи път ще бъде направен този стадион, за да могат да спортуват на стадион, който е общински, и ще бъде на тяхно разположение. Досега те бяха на частен терен. Искам да кажа, че това е един стадион с олимпийски размери и наистина предстои да бъде обновен, да бъде поставена поливна система и да се ползва като едно истинско съвременно спортно игрище, на което надявам се, те ще донесат още много спортна слава за Перник и удоволствие на тези, които ги гледат.

Водещ: Тоест с изграждането на този обект ще се реши проблемът с тренировъчната база на ръгби спортистите?

Вяра Церовска: От два месеца те ползват различни стадиони, тъй като преди това тренираха на частен терен. Собствениците дълго време даваха възможност на нашия отбор да правят своите тренировки, но имат различни инвестиционни проекти, които ние няма как да оспорим. А пък за нас е добре, ще имаме още един стадион с олимпийски размери, поддържан добре, изграден от общината. Непосредствено до стадиона има една спортна сграда, която беше пострадала изключително тежко от земетресението. Получихме средства от Междуведомствената комисия, така че направили сме обществена поръчка, има избран изпълнител, ще бъде изградена и укрепена и спортната сграда непосредствено до този комплекс и до този стадион. Така че това наистина е една много добра възможност за спортистите да могат да се чувстват сигурни и силни, да могат да направят още свои победи.

Водещ: Знаете, госпожо Церовска, че в гражданското общество има недоверие по отношение на проектите. Обикновено коментарът е – всичко ще бъде разрушено само след няколко месеца. Каква е перспективата за ползването на този терен, предвидена ли е  поддръжка на естествената трева?

Вяра Церовска: Да, правилно отбелязвате. Това е един голям проблем. Ние изградихме 13 спортни обекта, които наистина са безвъзмездно на разположение на перничани в различни райони на нашия град. Включително и нашият голям стадион „Миньор“ има нужда от поддръжка. За целта имаме закупени машини. Общинската администрация през общинското предприятие „Спортни имоти“ осъществява поддръжката на тези обекти. И трябва да ви кажа, че само една от спортните площадки е в недобро състояние, всички останали обекти, които дадохме на разположение на съгражданите си са в добро състояние. Перничани са хора, които умеят да пазят това, което ползват. Така че надявам се с нашата грижа и с вниманието на съгражданите ни ще можем заедно да поддържаме спортните обекти в добър вид.

Водещ: Още повече, че за въпросният  стадион е предвидено, доколкото знам, изграждане на поливна система за тревата.

Вяра Церовска: Да, това е смисълът, ще бъде направена поливна система. Стойността, на която ще се изгради поливната система, ще се затреви, е 30 000 лева.

Росица АНГЕЛОВА