Вяра Церовска, кмет на Община Перник: Рекорден брой участници в 28-то издание на Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“

 

 

 

Вяра Церовска кмет на Община Перник,  в интервю за седмичното предаване „Перничани-потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Тази година са отчетени рекорден брой участници, които ще се включат в 28-то издание на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Как ще премине фестивалът, каква е заложената програма и какви изненади са подготвени за участниците и гостите ще научим сега от кмета на Община Перник г-жа Вяра Церовска.

Празникът „Сурва“ е на прагът ни и атмосферата в града вече се усеща. На 25 е тържественото откриване на 28-то издание на фестивала. Каква ще бъде програмата за откриването и как ще продължи тя в следващите дни?

Вяра Церовска: Програмата за този наистина голям празник е много разнообразна и мисля, че тази година също ще изненадаме нашите гости с тези изключително много нови и различни сцени, на които ще представим освен основаната програма, всички наши гости, които тази година са 14 на брой с това, което те са приготвили. И с атмосферата, която ще създадем ще обогатим настроението на тези, които ще присъстват не само перничани, но и гостите на Перник. На 25 наистина ще бъде откриването на фестивала, за което ние се подготвяме със сцени, с изграждане на сурвакарско селище, с подготовка на работилница за маски, т.нар. „маскарница“, в която ще могат маски да получат децата, които желаят да бъдат част от дефилето. Самият 25-ти наистина е най-прекрасното откриване, което сме подготвили за 28-то издание на фестивала. То ще започне с едно шествие, което е факелно, което ще бъде от групата на „Бела вода“, които спечелиха миналогодишната златна маска. Тази група наистина е забележителна и с това, че пази реквизитите, с които беше заснет и филма „Козият рог“. Част от сурвакарите участваха в този филм. И мисля, че ние пазим в най-голяма степен българското, традициите, обичаите, езически и наши. Така че наистина ще предоставим възможност на хилядите наши гости да се чувстват добре дошли, да бъдат част от празника, да бъдат част от магията на звънците, на танците, на маските, на разположените навсякъде различни представления, които ще съпътстват фестивала, всяка година различни и се надявам наистина да бъдат оценени. Участие ще вземат 7 400 души и над 1 300 деца. Участници от Португалия, Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония, Словения всичко това е част от нашият фестивал, заради емоцията, заради споделената радост от срещите, заради българското, заради обичаят, който ще покажем. Знам, че който е дошъл веднъж тук, ще се завърне пак.

Водещ: Г-жо, Цериовска, освен в град Перник, къде другаде в общината ще се провеждат маскарадни игри или цялата магия ще бъде в град Перник?

Вяра Церовска: Всички предварителни, така да кажа, представяния на сурвакарите и кукерите, обичаите, които се направиха по места бяха на 13-ти и 14-ти в Община Перник, на 19-ти в Радомир и Брезник, така че във всички малки кметства и общини  беше оказана привилегията да бъдат преди големия фестивал. Сега на 25-ти всички групи, които са от нашата община, всички гости, които са 40 на брой от нашата община ще се представят и ще дефилират на фестивала „Сурва“ тук. От цялата страна ще дойдат сурвакари и кукери, за да бъдат част от най-авторитетното, най-мащабното и най-голямото представяне на този обичай, тук на 25, 26, 27 януари.

Водещ: Както казахте, тази година е достигнат рекорден брой на изявилите желание да участват групи. Как ще се включат в празника и най-малките жители на града?

Вяра Церовска: Най-малките жители, тези които са от детските градини започнаха своето дефиле „Предай маската“ още на 14 януари. Във всяка една от 15-те детски градини се приготвя тържество, приготвя се един мини фестивал, с участие на децата, подготовка на обичаите, които съпътстват този ритуал „Сурва“. И това по един много красив начин се представя в самата детска градина. В края на всяко такова тържество учителката от детската градина, която отговаря за подготовката предава маската, която започна от 11-та детска градина „Чуден свят“ в Перник на следващата детска градина, която прави тържеството със своите деца, по своя сценарий, който тя си е определили, с обичаите, които иска да покаже пред децата и пред родителите. И така всички детски градини една по една ще направят своите представления. Малко по-големите деца, които са към Обединения детски комплекс (ОДК) на самият 25-ти ще направят едно дефиле, което го правят поредна година, наречено „Сурвакарияда“. За първи път, тази година, към тях ще се включат и дечица от софийски училища със своите ръководители и те ще дефилират и ще представят типичните герои, които отразяват обичаите на „Сурва“ и на този древен обичай за ергенска обредност, пак на площада на град Перник, където ще бъдат аплодирани от своите съученици и приятели, а предполагам и от многото гости в Перник.

Водещ: Пред какви предизвикателства и състезания ще бъдат изправени участниците в маскарадните игри?

Вяра Церовска: Вижте, журито и много взискателно и това, което се очаква от всички тези групи, които ще излязат и ще дефилират е да запазят в най-голяма степен типичните маски и типичните обреди такива, каквито са били. Всичко, което се оценява е от жури на чело с акад. Мурозов, който е изключително взискателен към облеклото, към начинът, по който показват ритуала, към автентичната изява на групите. Мисля, че в това свое изискване те всяка година и в началото, и след това, когато правят своя избор на най-добра група са така неотстъпчиви и всъщност това пък показва как и защо толкова година този обичай е запазен такъв, какъвто е. Затова към него има толкова голямо внимание и неслучайно той е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Водещ: Освен богата програма, която е заложена, гостите на града ще имат възможност да опитат и местни гозби. Кое е най-традиционното ястие на региона и как жителите и посетителите ще могат да ги опитат?

Вяра Церовска: Разбира се, когато има толкова много гости, типичното българско гостоприемство включва посрещането им с най-българските гости. Тези които имат своето място на трапезата на „Сурва“ са типичните български ястия, каквито са българската баница, топлата българска пита, варивото, пачата – това, което дълги години е приготвяно специално за този празник. За нашите гости, разбира се, ще има едно сурвакарско селище, където ще има всякакъв вид скара, топло греяно вино, греяна ракия. Приготвили сме една изненада,както всяка година, която приготвяме със Звездев, който ще направи истинска българска капама, която ще бъда за участниците и за гостите на Перник.

Водещ: Г-жо, Церовска, какви ще бъдат наградите за отличените участници, както за отличените, така и в кулинарните надпревари?

Вяра Церовска: Наградите са много и разнообразни. Те ще бъдат първо за изпълнителите, за хората, които с любов с търпение, споделяйки страшно много от времето, от емоцията си се подготвят да бъдат част от този празник, за хората, които правят празника такъв какъвто е. Но най-желаната, разбира се, това е „Златната маска“.  Отделно имаме и много награди, които сме включили телевизор, лап топ, таблети, по всякакъв начин се стремим да поощрим и публиката, която трябва да подкрепи и самата тя да излъчи най-желанията участник в това дефиле.

 

Симона ПЕТРОВА