Вяра Церовска, кмет на Перник: Общината работи по европейски проекти за реализиране на мерки за енергийна ефективност на 13 жилищни блока

Вяра Церовска, кмет на Община Перник в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод  отпуснати от правителството средства за реконструкцията на важен пътен надлез в Перник.

Водещ: Г-жо Церовска, с постановление на Министерски съвет са отпуснати средства за реконструкцията на важен пътен надлез „Иван Вазов“ в града. Да започнем с това кое налага тази реконструкция?

Вяра Церовска: Откакто е построен този надлез в центъра на града, не е ремонтиран. И наистина видимо той изглежда твърде зле. Поради тази причина се наложи в началото на 2018 година да бъде направена техническа експертиза, която показа много сериозни проблеми по конструкцията на надлеза, а той минава над ЖП прелеза в центъра на Перник и е един от основните пътища за влизане в центъра на града. Затова през обществена поръчка направихме проект, който е за цялостна реконструкция на надлеза. На 26 юли миналата година имахме вече разрешение за строеж. Този проект не само, че беше изготвен, но се наложи да бъде съгласуван с Национална компания железопътна инфраструктура, тъй като минава над тази инфраструктура в града и наистина е изключително важен. Тази година с постановление на Министерски съвет от 25 април получихме възможността и стартираме обществена поръчка за цялостна реконструкция и основен ремонт на това пътно съоръжение. Това е изключително важно, тъй като заради проблемите, които бяха установени при техническата експертиза, се наложи временно по надлеза да бъде ограничено движението на тежкотоварни автомобили – над определен тонаж.

Водещ: И в тази връзка предполагаме, че след ремонта ще бъде отменена тази забрана за товарни автомобили?

Вяра Церовска: Разбира се. Има основни проблеми, които ще бъдат отстранени с тази реконструкция и с този основен ремонт и той наистина отново ще бъде в състояние да понесе тежестите и да изпълнява функцията такава, каквато се дава по проектирането му първоначално.

Водещ: Каква сума ще бъде отпусната?

Вяра Церовска: Стойността на проекта е 1,5 млн. лева. Сега правителството отпуска 600 000, за да стартираме процедурата, като имам уверението, че до края на годината ще получим и другата сума, за да може да довършим реконструкцията на надлеза в града.

Водещ: Има ли яснота за сроковете за изпълнение и кога се очаква се започне реализирането на строителните дейности?

Вяра Церовска: Ние започваме обществената поръчка. Надявам се, ако няма обжалване, края на месец юни да стартира и реконструкцията. За колко време ще се случи зависи от това какви срокове ще ни дадат строителите, колко време ще им е необходимо, за да изпълнят всички строителни дейности, които са заложени в техническата спецификация на проекта.

Водещ: Готов е проектът за изграждане на нова отбивка по скоростната магистрала при пътен възел „Марина бара“ и ще бъде връчен официално на министъра на регионалното развитие. Какво следва по този проект?

Вяра Церовска: Да, това също е една много отдавнашна мечта на перничани – почти откакто е изградена тази скоростна магистрала над града, от тогава е и желанието да има отбивка на пътния възел „Марина бара“. Знаете колко се увеличи пътникопотока, знаете колко много са автомобилите пред всеки дом, пред всеки блок. Да не говорим, че ежедневно между Перник и София 25 000 перничани пътуват сутрин и вечер. И наистина тази отбивка е изключително чакана, много желана. Отбивката е сложна като изпълнение поради една причина – че се разполага между скоростната магистрала и ЖП линията. Към този момент в ЖП линията се предвижда да се направи двоен коловоз. Това допълнително усложни възможното решение. Но ние направихме проект и той беше съгласуван, премина през всички етапи на подготовка и съгласуване и вече е готов. Министърът на регионалното развитие беше в Перник. Перничани говориха за проблема и се уточнихме, че аз ще и връча готовия проект, ще го подарим на Министерството на регионалното развитие в нейно лице и там, надявам се, ще присъства директора на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да може в най-кратки срокове тази отбивка, която е на стойност 600 000 лева да бъде реалност и да бъде от полза за Перник.

Водещ: Какви други проекти или ремонти предстоят на сградния фонд и инфраструктурата на Община Перник?

Вяра Церовска: Преди 2 дни довършихме едно от читалищата в Кралев дол. Обновихме и доста читалища в региона – в селата Драгичево, Бела вода. Ремонт се прави в читалищата в с. Кладница и с. Рударци. Това което ни предстои по европроекти – това е реализирането на мерки за енергийна ефективност на 13 жилищни блока до 35 апартамента, за които тече енергийно обследване, след което строително-монтажни работи, за да се изпълнят мерките, които се назначават от обследването. Освен това предстои да направим и да приложим такива мерки към сградата на МВР. Заедно с това, благодарение на факта, че обществените поръчки, които се проведоха, дадоха един аванс от 1,5 млн. лв., които остават неусвоени – за тези пари ще бъде осъществено и реализирано и мерки за енергийна ефективност на още 5 малки жилищни блока. Това са непосредствените ни планове. Заедно с това по ОП „Региони в растеж“ предвиждаме изграждането на 2 блока с 42 апартамента в квартал „Тева“, които цялостно ще бъдат ремонтирани, санирани и обзаведени Това включва изграждането на социални жилища и на 3 социални центъра- Център за психично болни, Център за пациенти, които не могат да се обслужват сами – с физически проблеми, както и Център за настаняване на болни с деменция. Това са проектите, които ние сме подписали и към чието реализиране се стремим по най-добрия начин.

Елеонора ЧОЛАКОВА