Вяра Церовска, кмет на Перник: Освен вече постигнатото, имаме и много идеи, които можем да реализираме

Кметът на Община Перник Вяра Церовска в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“  

 

Водещ: Госпожо Церовска, днес отчетохте постигнатото след след 4 години управление на Община Перник. Успяхте ли да изпълните обещанията, които дадохте в началото?

Вяра Церовска: Да, успяхме да удържим на думата, независимо от обстоятелствата и да изпълним това, което обещахме. Искам да започна с това колко трудно беше в началото. Това наистина за мен и за екипа беше едно огромно изпитание. Дойдохме в общината при 37 милиона задължения. Стадионът на мира – една огромна сграда на ул. „Радомир“, зала „Металург“ и старата банка, в която се разполага Регионалният инспекторат по образование, ЕСГРАОН и още редица административни сгради – всичко това беше запорирано. Имаше ангажименти, които непрекъснато се увеличаваха, дела, които ни съсипваха,  искания на кредитори, решения на ЧСИ, заплахи всеки ден, че общината ще спре да работи – в състояние на реален фалит. Смятам, че една от големите ни заслуги е, че успяхме финансово да успокоим общината в някаква степен. С помощта на държавата да направим оздравителен план и в рамките на три години да върнем 15 милиона, както и да върнем доверието на доставчиците, тъй като от над 15 милиона, в момента им дължим само 4. Да не говорим за общите задължения към НАП. В момента задължението към НАП е нула. Така че работата започна много трудно, но така или иначе ние успяхме да създадем възможности за бизнес, да се открият работни места, да се развие нов квартал в Перник, да се разширят някои предприятия, да удържим на думата си да се санират 44 блока по Националната програма за енергийна ефективност, които не бяха подготвени преди моето идване. Успяхме да обновим редица читалища – в Драгичево, Бела вода, Кралев дол, Рударци и Кладница, да направим спортни площадки, да направим детски площадки, да осъществим реализирането на велоалеята, заедно с нея една голяма улица, която в голяма степен отпуши движението. Възползвахме се от всичко, което можахме, за да реализираме добри проекти. За мен е гордост, че имаме Парка на предизвикателствата, че направихме разширяването и реконструкцията на един мост над река Струма, който беше от 1950 година, да развием междублокови пространства в кв. Тева. Знаете ли, много трудно е да работиш, когато си в едни такива екстремни условия. Започнахме по енергийната ефективност и по „Региони в растеж“ да правим детска градина, която е откривана от царица Йоана – цялата в гредоред, една много нестабилна постройка, която почти до основи се наложи да бъде срината. Такова напрежение имаше дали това ще стане, дали ще бъде в сроковете, дали ще се повтори архитектурата на изградената вече сграда, неспокойствие в родители, в учители, в цялата общественост. И за мен е гордост, че ние наистина успяхме да покажем тези резултати, да се справим и да направим много хубави обекти.

Водещ: Кой беше вашият водещ принцип в работата, освен да покривате възможно повече от дълговете на общината?

Вяра Церовска: Това, което е най-важно за мен през изминалия мандат, е да не забравям, че аз съм тук с доверието на хората и да продължа разговора с тях. Да разбера това, което ги вълнува; да разбера това, от което най-много имат нужда; да стигна до техните проблеми и да остана във връзка с моите съграждани. За мен това беше определящото – да има едно открито управление, при което да изпълняваме задълженията си и да не забравяме кой ни е гласувал това доверие на нас.

Водещ: Обикновено един от въпросите, които стоят пред общинските администрации, е свързан с липсата на достатъчно инвеститорски интерес. Успяхте ли за последните четири години да създадете условия, да провокирате бизнеса?

Вяра Церовска: Това, което се случи през тези четири години, е, че в нашия град се откри един изцяло нов квартал – красив, модерен, в който блоковете ще се увеличават. Това означава, че хората искат да живеят тук, искат да останат тук. Близостта със София е едно много голямо предимство, но за мен много по-голямо преимущество на Перник е, че имаме и магистрала „Люлин“. Също така,  това че ще се направи двойна жп линия, стигаща чак до метростанциите на „Горна баня“, е едно много голямо предимство за нас. Другото, което мога да кажа, е, че се разширява производствената сграда на една доста голяма фирма в Перник. Заедно с това, ние ще изградим в нашия град и една много сериозна индустриална зона – 360 декара, за която заедно с Национална компания „Индустриални зони“ си сътрудничим за привличане на инвестиции и за изграждане на индустриални паркове, не само в цялата страна, но и в Перник. Така че ние работим за привличане на инвеститори и мисля, че това ще се случва, тъй като сме близо до пътя за Гърция, до пътя за Македония, до пътя за Сърбия, и това ни поставя в позиция на един от желаните градове за инвестиции. Съвсем скоро започва изграждането на един много голям комплекс на „Фантастико“ в Перник, мол с киносалони и всичко, което можем да видим в софийските молове, ще бъде представено за перничани в централната градска част. Така че мисля, че Перник наистина е един град, който привлича хора, които искат да живеят и да правят бизнес тук.

Водещ: Когато има финансова криза, ресорите, които най-много страдат от това, са спорт, култура, социални дейности. Длъжник ли сте в сферата на спорта на своите избиратели?

Вяра Церовска: Аз мисля, че направихме много. Направили сме 17 спортни площадки, които са абсолютно безплатни за перничани. Заедно с това изцяло сме ремонтирали залата в централния спортен комплекс – зала „Миньор“. Днес ще направя инспекция на почти завършилия ремонт на зала „Дружба“, който отдавна не беше пускан в експлоатация, просто защото не беше ремонтиран, а от него има голяма нужда, както за волейбола, така и за гимнастичките в Перник, и за други спортове, които могат да го ползват. Ние сме град, в който всички спортни клубове в една или друга степен разчитат на финансовата и моралната подкрепа на община Перник. Ние се гордеем с нашите спортисти. Преди дни Василена стана световен шампион по таекуондо. Това е едно 17-годишно красиво момиче, което направи невероятен успех. Имаме своите герои, имаме своята спортна слава. Тази година при нас беше и „Миньор-Чикаго“. Направи се един прекрасен бенефис – „100 години Миньор-Перник“. Така че знам, че за спорта сме направили максималното за възможностите, които общината има. По отношение на социалните дейности, също работим. Работим не само ползвайки всички оперативни програми – ще изградим център за лица с психични разстройства, с различни форми на деменция, за възрастни хора с невъзможност да се самообслужват. Това са проекти, които ние сме спечелили. Заедно с това в момента изграждаме два блока, в които има жилища за 42 семейства, т.нар. социални жилища. Направили сме чисто нови два клуба за пенсионери, единият в центъра, а другият в квартал „Изток“. Развиваме всичко, което можем, за да бъдем близо до нуждите на хората, така че смятам, че сме постигнали своите успехи. А пък мога да ви споделя, че няма утвърдени изпълнители или изгряващи звезди, които през моя мандат да не се били гости в община Перник. Перничани са ги видели, аплодирали са ги тук на площада. Нашият фестивал „Сурва“ през 2016 година съвсем заслужено стана част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Имаме ново отношение към празниците Великден, 1 юни. Разбира се, имаме и много идеи, и знам, че ще можем да ги реализираме.

Росица АНГЕЛОВА