Вяра Церовска, кмет на Перник: Продължаваме да изграждаме съоръжения, за да направим спорта достъпен за всеки

Кметът на Община Перник Вяра Церовска в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: Госпожо Церовска, открихте две нови спортни площадки. Къде се намират, каква е стойността на инвестицията, за кого са предназначени?

Вяра Церовска:  Това е продължение на програмата, която ние започнахме преди четири години –  „Спорт – достъпен за всеки“. Постарахме се там, където има най-голяма нужда, където има очаквания, да направим по една спортна площадка. Това, което днес открихме, е спортна площадка в двора на училището в град Батановци. Изненада ме, че имаше учителка, която е мечтаела, тя сега е пенсионер, но още от дете е мечтаела да има такава спортна площадка и го разказваше много емоционално и много истински. Хубаво е децата, където и да са, да имат възможност да спортуват на открито, да могат да се събират, и то да се събират на спортни събития. Другата площадка, която откриваме, това е в квартал „Ралица“, където също имаше желание от жителите в целия район, който е разположен над автогарата, няма нито един спортен обект, който да е нов, достъпен за гражданите, абсолютно безплатен и с възможност да се спортува. Всяка една от спортните площадки е на стойност 60 хиляди лева. Мисля, че са направени много добре. Същевременно при необходимост тези, които сме направили, е необходимо някъде да поправяме, но това е само и единствено, защото са изключително натоварени. От сутрин до вечер, различни възрасти се събират и успяват да спортуват, да си говорят и да общуват на тях. Това беше нашата цел и мисля, че я постигнахме. Днес е празник на град Батановци, довечера ще им го пожелая лично, но не мога да пропусна възможността ги поздравя и сега: да са живи и здрави, усмихнати, това е най-важното.

Водещ:  Доколкото знам, още преди четири години във вашата програма беше заложено изграждането на спортни площадки за правилното израстване на младите хора. Ще продължи ли да присъства  тази тема и в новата ви визия за развитието на Перник?

Вяра Церовска:  Разбира се,  в новата визия има много и по-различни неща. Едно обаче от тях е наистина спортът да бъде достъпен за всеки. Ние сме заложили и изграждане на парк със спортни зони, продължаване на велоалеята. Развитие  на възможности всяка възраст  да излезе, да спортува и да се чувства добре в нашия град.

Водещ:  Преди четири години, госпожо Церовска, когато правихте вашата програма за управление, така ли си представяхте проблемите на общината, както ги видяхте през тези четири години?

Вяра Церовска:  О, не, откровено бих искала да ви кажа. Нямах представа колко дълбоки и сериозни са проблемите на Община Перник. Никога не съм си представяла, че може да има такава задлъжнялост и това в този случай беше един изключително сложен мандат, изключително тежък. Задълженията, които бяха в края на 2015-2016 г., бяха малко над 36 милиона – общият дълг на задълженията, което на практика правеше общината в състояние на невъзможност да продължи да извършва дори своите основни дейности. Сега в края на четвъртата година, в края на мандата, общите задължения са много малко под 22 милиона. Като задължения към доставчици имаме 4 милиона. Даже има вероятност поради изпълнение на определени показатели да бъдат опростени част от задълженията ни към държавата. Мисля, че в това отношение имахме много сериозна финансова дисциплина, много отговорно отношение, много градивно към перничани. С възможностите, които имахме, успяхме да покажем, че можем да работим, имаме спокойствието и правото да искаме да продължим. А това, което ние ще предложим, подготвено в разговор с моите съграждани, ще хареса на перничани. Защото е предизвикано от разговорите със съгражданите ми. И те знаят, че това, което обещаваме, ние просто го правим.

Водещ:  Да разбирам ли, че вашата програма за развитието на Перник е написана на базата на проблемите, които ви разказват жителите на общината?

Вяра Церовска:  Тази програма се базира на познаването на проблемите на Перник, на разговорите със съгражданите ми и четиригодишни лични наблюдения върху това кои са най-основните проблеми, как трябва да бъдат решени, откъде трябва да се насочим да потърсим средства, с кого трябва да си партнираме, за да реализираме проектите, които сме начертали. Изпълнението на всяка една от задачите е абсолютно  постижима цел, ние сме го показали и мисля, че ще можем да продължим така.

Росица АНГЕЛОВА