Вяра Церовска, кмет на Перник: Проектът за водоснабдяването на Ярджиловци е внесен и одобрен, но не е финансиран

 

Кметът на Перник Вяра Церовска в интервю за предаването „Перничани-потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Община Перник ще отбележи утре тъжна годишнина, свързана с разрушителното земетресение преди седем години – повод, за да кажем добър ден в ефира на кмета на общината д-р Вяра Церовска. Г-жо Церовска, днес, седем години след разрушителното земетресение каква е равносметката?

Вяра Церовска: Седем години след земетресението, бих казала, че 22 май е запомняща се дата за всеки перничанин. Толкова години минаха от тогава, приблизително 28 милиона лева от правителството са вложени в това да се възстановява Перник, извършиха се много възстановителни дейности, по общинска собственост, храмове, конструктори. И въпреки всичко Перник има своята болка, своето страдание и седем години след това земетресение всеки един от нас, който е бил съвременник на този ден, си го спомня и се страхува от това, което се случи. За радост обаче сега можем да кажем, че земетресението в Перник първо- не отне човешки жертви и второ- много голяма част разрушенията вече са поправени. Дори и тази година направихме възможно така, че пак от Фонда за бедствия и аварии успяхме да се справим и читалището в Драгичево да бъде възстановено, читалището в Бела вода, Кралев дол, Рударци, Кладница. Всичко това с различни средства по Националната програма за енергийна ефективност. Направихме блоковете по-красиви, по-устойчиви. Изградихме почит изцяло детска градина „Миньорче“, „Изворче“ със средства от ОП „Региони в растеж“. И всяко едно от действията, които Община Перник прави, независимо от това по коя програма, с какви средства го прави, подобрява живота в Перник и покрива щетите и от земетресението отпреди 7 години.

Водещ: Дори и за нас хората, които не са били в епицентъра на това земетресение, остават ярки картините, които виждахме тогава. Има ли все още домове на хора, които не са ремонтирани и те живеят при не толкова безопасни условия?

Вяра Церовска: Винаги има къщи, които могат да създадат опасност за живота на хората. Тези къщи по много причини могат да нарушат своята стабилност. Знаете, че в Перник има минни галерии, които също са една сериозна предпоставка за притеснение. Земетресението е втората причина. Да не говорим, че демографската картина се отразява на Перник, особено в селата. Има къщи, в които възрастните хора не са могли да поправят своите домове. Така че не бих могла да се ангажирам с това да кажа, че всички домове на хората са в отлично състояние и наистина са комфортни за техния живот. Има. Но аз обърнах внимание на това, че много по-голяма част от тези перничани, които са получили средствата от Комисията за бедствия и аварии, които със собствени средства и труд са възстановили домовете си, живеят в други по-добри и по-стабилни жилища.

Водещ: Вашият личен спомен за това земетресение какъв е? Какво си спомняте най-ярко от онази нощ на 22 май?

Вяра Церовска: Всичко си спомням и всичко ще си спомням. Тогава бях директор на болницата и знам, че в рамките на 5 минути отидох от нас до болницата. Спомням си паниката, спомням си притеснението, пълният с хора двор на болницата, спомням си майките, които излязоха от родилното отделение, дори оставяйки своите новородени деца. Спомням си и характера на акушерките, които няколко пъти се качваха догоре, за да донесат бебетата, които ние успяхме да приберем в помещението на шофьорите, където бяхме затоплили и създали условия за новородените бебета. Спомням си страха в очите на всички мои съграждани и седмици след това, когато влизаха в своите домове и когато идваха в болницата. Аз знам каква беше и суматохата, когато в Бърза помощ се разнесе слухът, че язовир Студена прелива. Спомням си момента, в който имаше авария в Отделението по хемодиализа и отгоре от пълните с вода резервоари се изсипваше огромно количество вода. Спомням си всичките тези неща винаги с голямо вълнение, защото те наистина са белязали нашия живот по много странен начин и ми напомнят колко е силна природата и колко ние сме безпомощни в един такъв момент.

Водещ: И пак да кажем, че слава Богу нямаше човешки жертви.

Вяра Церовска: Да, така беше. Благодаря на Бога. Затова за всички утре ще има един молебен в 10.00 часа пред нашата черква „Свети Иван Рилски“, за да се помолим и да благодарим за това, че ние оцеляхме при едно много силно земетресение. Нямаше човешки жертви. И все пак да благодарим за това, че наистина нямаше повече разрушения.

Водещ: Проблемите обаче така или иначе не стихват в ежедневието. И аз използвам възможността, че се чуваме, за да чуем вашия коментар по темата за протеста в село Ярджиловци по повод недовършен водопровод. Какво се случва там? Каква е причината? Имаше и конкретно обвинение към вас.

Вяра Церовска: Този протест беше странен. Разбира се аз получих писмо, разреших протестът да се случи. Никога не съм имала против това. Хората, които са недоволни, имат право да протестират. Държа само да отбележа, че още не бях кандидат дори и за народен представител, когато се срещнах с жителите на Ярджиловци и знаех, че имат нужда от това да имат питейна вода. Никога в село Ярджиловци не е имало питейна вода от язовир Студена. По мое време, когато аз станах кмет аз входирах проект в ПУДОС, с който да се реши въпросът с водоснабдяването на Ярджиловци. Проектът беше разделен на две и аз съм тази, която успя да направи така, че в село Ярджиловци да има питейна вода в две трети от селото. Този проект стана във времето на моя мандат и беше приключен като строителни дейности. Даже все още не са въведени водомери във всяка една от къщите в село Ярджиловци. Факт е обаче, че две трети от хората имат питейна вода вътре в домовете си за първи път. Вторият етап от проекта е входиран пак от мен на 16 януари даже, направих справка, след като беше този протест, 2017 година. Лично на мен ми беше много обидно. Аз утре имам среща в 17:30 с хората, които живеят в Ярджиловци, за да им занеса входящия номер, за да видят усилията, които съм положила за това да има навсякъде питейна вода, във всеки един от домовете. Очаквам не само тяхното разбиране, но и техния коментар за това какво се е случило в селото и кое им позволява да говорят неверни неща. Но както и да е. Наистина моето желание е да имат вода и аз съм го направила. И не съм се вълнувала кой е кмет и от коя партия е кмет. Вълнувала съм се само от проблема на хората да бъде решен за тях, да има вода във всеки дом в село Ярджиловци. Така че вторият етап, да, той е в ПУДОС,  има съгласувателни процедури, одобрен е нашит проект, но не е финансиран.

Водещ: Това, което сте направили като кмет вече е направено – така разбирам?

Вяра Церовска: Да, направено е. Освен това аз мисля, че ще имам време да довърша своя проект и цялото село да има питейна вода.

Водещ: Това би бил най-хубавият финал на този казус, но така или иначе диалогът е начинът, по който да бъдат изяснение обстоятелствата. Аз ви благодаря за разяснението, което направихте в нашия ефир, а и съм сигурна, че и утре при срещата с жителите ще има още какво да си кажете.

Вяра Церовска: Да. Благодаря и аз.

Росица АНГЕЛОВА