В ареста остава задържаният във Варна след побоя над дъщеря си Христо Христов

Снимка: радио Фокус

В ареста остава задържаният във Варна след побой над непълнолетната си дъщеря-Христо Христов. Това стана ясно на разглеждането на обжалвана мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Христо Христов пред състав на Варненския окръжен съд, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано на 2 март 2019 година за закана за убийство в условията на домашно насилие и за неизпълнение на съдебна заповед за защита. Заканата за убийство в условия на домашно насилие се явява тежко умишлено престъпление, за което в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. 45-годишният мъж има две влезли в сила присъди за престъпления, идентични с тези, за които и в настоящия момент се изправя пред съда. От справката за съдимост на Христо Христов стана ясно, че настоящите деяния се явяват извършени в рамките на изтърпяване на наложените наказания „пробация“. Съдебният състав на Окръжен съд – Варна взе предвид и поведението на обвиняемия, който след подаване на сигнала за инцидента е опитал да се избяга от органите на реда.

В съдебната зала защитата на 45-годишния обвиняем представи още доказателства, но документите бяха определени като несъотносими. Според адвокатите на Христо Христов има противоречия в показанията на пострадалата 14-годишна. Те поискаха по лека мярка поради влошеното здравословно състояние на обвиняемия и нуждата му от медицински грижи. Юристите Васил Василев и Георги Георгиев казаха още в съдебната зала, че 45-годишният мъж държи на децата си и ги обича.

С цел да предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, съдът счете, че следва да потвърди наложена му най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража.Определението на Варненски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сияна БУХЛАРСКА