В Асеновград връчиха Шестите годишни награди за доброволчество „Донка Пашкова“

снимка: Община Асеновград

Асеновград. На официална церемония в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград бяха връчени Шестите годишни награди за доброволчество „Донка Пашкова”. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. С приза „Рицар на добрата воля“ за 2019 година бе удостоена 14-годишната Ирина Павлова, която рисува уникални картини и дарява рисунките си на болници, детски градини и други обществени учреждения. Момичето си заслужи наградата за кампанията „Подари усмивка с анимационен герой“. Над 60 са картините, които са дарени до момента за болници и учреждения. Ирина е провела и безвъзмездно обучение по рисуване на децата в асеновградска детска градина.

С приз „Донка Пашкова“ пък бяха отличени четири инициативи, извършени с доброволен труд през 2019 година –  „Благотворителност за набиране на средства за бъбречна трансплантация на Неврие Мехмед“ – инициатор Зехра Мустафа, Тенис клуб „Асеновград“ – с треньор Димитър Аврамов, „20 години родолюбие в действие“ – по идея на Иван Чойков и „сговорна дружина“ „Театрална работилница за мечти“ – любителският театър е инициатор на множество реализирани доброволни каузи.  Организатор е на благотворителното провеждане на постановката „Лелята на Чарли“, от която бяха събрани 2 914 лева. Средствата бяха дарени на Лизавета Иванова, страдаща от „Множествена склероза“. По идея на организацията се проведе и Първи национален фестивал „Театър за ценители“ в Асеновград.

Наградени с грамоти в конкурса „Донка Пашкова” са също Грозданка Павлова и доброволческата група – те залесяваха дървета и храсти в района на залата за вдигане на тежести в Асеновград и в градинката на паметника на Васил Левски, „Станимашка фотографчийница“ – за съхраняване и популяризиране на културното наследство и провеждане на изложби, дискусии, презентации, паметни знаци и идейни проекти и други. Наградени с грамоти са още Йордан Кожухаров, Иванка Янкова и Йордан Илиев – „Поставяне на паметна плоча на композитора Димитър Вълчев“, Ламбри Ламбрев – „Обновяване на външната фасада на параклис „Свети Спиридон“, Ученическият съвет при СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ – „Провеждане на „Ученически благотворителни базари“ и организиране „Ден на хляба“, Щерьо Георгиев – „Благотворителна трапеза за Кръстовден за 50 енориаши“, „Благотворителна изложба на Емилия Калоферова“ – средствата от инициативата са дарени за деца с увреждания, Елена Атанасова и Вирия Изет – наградени за доброволна екологична акция, Дойка и Кръстьо Апостолови – заедно с помощта на доброволци организирали възстановяване на старите чешми и на параклиса „Свети Димитър“ в село Югово“, ДГ „Дружба“ – за създаването на книга „Асеновград в сърцето – история, традиция, приказки и детство“, чието издаване бе подпомогнато от община Асеновград, НЧ „Свети Свети Кирил и Методий-1938 г.“ в квартал „Горни Воден” – за кампанията „Сърце за Ники“, чрез която се събраха 3 260 лева за асеновградчанина Николай Иванов, лекуващ се от рак на дебелото черво, СККК „Асеновец“ – „Екологична акция на язовир „40-те извора“, ДГ „Пролет“ в Асеновград в партньорство с Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – акция „Книги за български деца в Лондон“, Общински младежки съвет в Асеновград – за проведените редица благотворителни инициативи за лечението на болни, както и за награждаване на успели деца в турнири и други, Анна Манолова и доброволци – „Отворени врати в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания (ЦНСТДМУ)“ – подарили са подаръци на потребителите, приготвили са обяд и са засадили цветя, Младежката организация на БЧК в Асеновград – молебен при църквата „Свети Никола” в града и акция „Международен ден за борба с глада“.

Не на последно място бе спомената и каузата „Капачки за бъдеще“, в която се включиха немалко асеновградчани и бе закупен кувьоз за МБАЛ-Асеновград.

Наградите и грамотите на отличените бяха връчени от Даниела Костова и Георги Златев – главни експерти в Дирекция „Хуманитарни дейности” към община Асеновград, както и от Христо Коватлиев – неколкократно печелил приза „Донка Пашкова”.

„Много хора все още са скептични и си казват какво толкова е доброволчеството. За него се изисква свободно време, не можем да участваме във всички инициативи и от него не се печелят пари. Това не е така. Всички, които участвате в добороволческите инициативи знаете, че печелившите сте вие. Защото всяко добро остава у човека удовлетворение от това, което той е сторил. Или се вдъхновява от усмивките на хората, на които помага и подобрява начина на живот. Доброволчеството е добродетел, която в развития свят се цени изключително много. И всички вие, които тази вечер сте тук, внасяте нов смисъл в думата „човечност”! Защото това е добротата – да намериш и да отделиш от своето сърце и време да дариш на този, който има по-голяма нужда в момента. Благодаря ви за това, което сте вършили през годината и се надявам да запалите свещичката на добротата у много други хора”, каза в заключение на церемонията Даниела Костова.

Честването Международния ден на доброволеца започва през 1985 г. Тогава световната организация приканва правителствата и  неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. „Радващо е, че доброволчеството набира все по-голяма популярност в Асеновград и хората намират все повече кауза, които да подкрепят – благотворителни и екологични инициативи, културни и спортни дейности, опазване на културното наследство“, каза пред присъстващите Милена Марковска – директор на Градска библиотека.

Награждаването на доброволците в Асеновград се провежда за шеста поредна година. Инициативата носи името на първия щатен библиотекар в града Донка Пашкова. Близо 10 години тя работи доброволно в библиотеката, като едновременно с това, тя е и активен член на тогавашното Дружество за защита на животните към Женско дружество „Благодетел“. Включва се и в набирането на средства за изграждане на сграда на училището в Асеновград. Домакин е на безплатна трапезария за бедни деца. По време на Балканската война заминава като самарянка в Родопите и участва в бойните действия.