В Благоевград започва „ЛИТЕРА ЕКСПО 2017“

Благоевград. Литература и най- големите заглавия от книжния пазар ще завладеят Благоевград от 11 до 15 май в „ЛИТЕРА ЕКСПО 2017“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Четвъртото книжно издание на „ЛИТЕРА ЕКСПО“ отново ще представи най- известните, най- новите, най- оригиналните, най- разнообразните заглавия от български и чужди автори в Благоевград. Инициативата, която има за цел да популяризира четенето и книгите сред малки и големи, се организира съвместно от Община Благоевград и Асоциация за култура и книжовност. Началото на богатото съчетание на думи, знаци, описания, синоними, омоними, епитети, глаголи, изречения, жанрове, започва от 11 май. Официалният старт на маратона по избиране и четена на книги ще бъде даден от 17.30 часа с детски танцов ансамбъл пред зала „22 септември“.
2017 година е обявена за година на детската книга и детската литература. Те ще бъдат в центъра на IV издание на изложението на книгата „Литера Експо“. До 15 май, на площад „Георги Измирлиев“ ще бъде разположена книжарница на открито. Участие ще вземат 17 издателства, които ще разположат новите си издания на книжни щандове в общо 6 шатри. Жителите и гостите на Благоевград ще имат възможност да закупят книги на преференциални цени, както и да се срещнат с някои от техните автори.
В „Литера Експо 2017“ Благоевград ще участват издателствата „Асеневци“, „Атея“, „Бард“ и „Вакон“, „Жанет 45“, „Ина“, „Клевър бук“, „Лексикон“, „Нов живот“ „ Нов български университет – гр.София”, „Персей“, „Просвета“, „Унискорп“, „Фют“, „ Хартиен свят” и „Шамбала“.
Инициативата е част от стратегията на Община Благоевград за развитие и популяризиране на културния живот в града. Партньори на събитието са Министерство на културата , Асоциация „Българска книга”, Регионална библиотека „Димитър Талев” , сайта „Аз чета”.