В Благоевград ще се проведе награждаването на победителите от конкурса „Национален парк „Рила” – познат и непознат“

Снимка: Национален парк "Рила"

Благоевград. На официална церемоня Дирекция „Национален парк Рила” и партньорите от община Благоевград, Регионално управление на образованието (РУО) и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград (ЦЛТРДБ) ще обявят резултатите и ще наградят победителите в шестия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат“. Това съобщиха за Радио „Фокус“  -Пирин от парка. Събитието ще е на 22 ноември, от 12.30 часа, в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград (сградата на бившия Младежки дом). В шестото издание на конкурса взеха участие ученици І до ХІІ клас от цялата страна, като общия брой на творбите е 1027. Компетентно жури определи най-добрите творби от постъпилите общо 613 рисунки, 120 разказа и есета, 149 фотографии, 107 мултимедийни презентации и 38 творби на приложен еко-дизайн.

Гостите ще имат възможност да разгледат и подредената в сградата изложба от ученически рисунки, фотографии и макети, облекла и предмети за дома, изработени от естествени и рециклиращи се материали.

Конкурсът се провежда за единадесета поредна година – пет с регионален статут и се повеждаше с участието на ученици от І-ХІІ клас от 12-те общини около Национален парк „Рила“: Благоевград, Симитли, Разлог, Белица, Якоруда, Белово, Костенец, Долна баня, Самоков, Сапарева баня, Дупница и Рила. През последните пет учебни години конкурсът „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ се провежда като национален, поради големия интерес към темата на децата и техните ръководители от цялата страната.

Основните цели на конкурса са да се обогати екологичното образование и се активизира творческото мислене на учениците чрез разработването и представянето на оригинални екологични идеи и да се засили интересът на младите хора към проблемите на екологията и опазването на околната среда чрез използване на художествените средства и компютърните технологии. Той трябва да насочи вниманието на младите хора към красотата и ценността на природата, да провокира въображението и креативността на участниците с цел формиране на активно гражданско поведение и чувство за отговорност към опазване на природата и биоразнообразието на територията на парка и популяризира уникалното природно богатство в Национален парк „Рила”.