В Бургас ще се проведе фестивалът „Дни на Италия“

Снимка: Община Бургас

Бургас. След корейската и руската кулинарна фиеста, е време за вкуса на Италия. Събитието отново ще се състои до Пантеона в Морската градина, където ще бъде монтирана и сцена за музикалната част. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Фестивалът „Дни на Италия“ се организира от Община Бургас и ще протече в два дни – 6 и 7 юли. Входът е свободен, а началото ще бъде от 18.30 часа и за двете дати. На фестивала са предвидени музикални изненади от италиански изпълнители, кулинарна демонстрация и дегустация (след 19.30 часа), фото изложба и демо зони с представяне на италиански автомобили, кафе и вино, а специално участие в събитието ще има Община Генуа, която ще представи своя уникален сос Песто.
На фестивала ще готвят Даниеле Индако и Емилиано Гузела – атрактивните шефове в Дни на Италия в Бургас, които ще покажат най-доброто от своята национална кухня. Torre parmigiana (кула пармиджана) и Пай с миди и картофи са сред вкусотиите, които присъстващите могат да опитат. Приготвените ястия ще бъдат предложени за дегустация с получено талонче срещу дарена сума на входа на зоната за кулинарни демонстрации. Едно талонче ще важи за едно ястие. Събраните средства ще бъдат предоставени с благотворителна цел за закупуване на уреди за детска площадка на деца със специални нужди, възпитаници на училище „Отец Паисий“.
Специално за „Дни на Италия в Бургас“ в Бургас пристигат музикантите Франческо Барбато и Морено Делсиньоре, заедно с китариста Филаделфо Кастро. Участието им е в първия фестивален ден – 6 юли. На 7 юли на сцената ще се качат повече от 20 изпълнители от Italian International artists.
По време на фестивала ще бъде направено и специално представяне на книгата „Пътувам и ям из Италия“ на издателство „Прозорец“. Откакто се помни, Елизабет Минкили живее, пътува и се храни из Италия, а книгата, с която можете да се сдобиете по време на Дни на Италия в Бургас, е нейното обяснение в любов към тази богата на аромати и усещания страна. Щанд на издателство „Прозорец“ ще бъде представен на 7 юли от 18.30 до 21.30 часа.
Предвидена е и фотографска изложба на италианката Дениз Мацарела, озаглавена „Матера – нюанси“. Тя гостува в Бургас със съдействието на Италиански културен институт – София.