В Бургас ще се състои представлението „Зад завесата на водния куклен театър“

Снимка: Община Бургас

Бургас. Водният куклен театър е една от най-атрактивните разновидности на кукленото изкуство. Този петък, 9-ти август бургазлии и гости ще се насладят на приказни етюди, включени в програмата на Малък куклен театър – Слон. Проявата ще започне от 21.15 часа на басейн „Флора“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Представлението „Зад завесата на водния куклен театър“ ще ви отведе в потайностите на впечатляващото източно изкуство, което столетия наред може да бъде видяно само около Червената река във Виетнам. Постановката е с времетраене 50 минути и е подходяща за деца и възрастни.

Дълго пазените в тайна техники на работещата във водна среда кукла са повода екипът на театъра да създаде този спектакъл-демонстрация. Публиката ще се докосне до похватите на древния, воден куклен театър, както и до съвсем нови технологични открития на доц. д-р Мирослав Цветанов. Той е направил възможно водните кукли да „проговорят“ и да бъдат управлявани без характерните за тях дълги водачи. В представянето ще бъдат демонстрирани кукли от спектаклите „Райската птица“ и „Малкият принц“.

Събитието е част от програмата на фестивала „Дни на Куклите“, който съвпада с 65-годишнината на Държавен куклен театър – Бургас. Припомняме, че тази година Бургаският куклен театър играе представления всеки ден.

Тази вечер, 7- ми август /сряда/ на открита сцена „Охлюва“ ще се представят постановките “ Момче и вятър“ – ДКТ- Бургас от 18.30 часа. Следва „Цяло лято чели“ от 19.30 часа. Постановката е на РДТ „Николай Хайтов“- гр. Смолян. Финалният спектакъл е „Дъщерята на Самурая“ на Театрална формация „Сенджу“, гр. София от 20.30 часа.

Всички спектакли са с вход свободен.

Организатор на фестивала „Дни на куклите“ е Държавен куклен театър – Бургас в партньорство с Община Бургас.