В ДГС „Суворово” задържаха бус с незаконна дървесина

Бус, натоварен с незаконна дървесина, е задържан при проверки в ДГС „Суворово”. Това съобщиха от Североизточно държавно предприятие. В моторното превозно средство нарушителят транспортирал 13 куб. м дърва за огрев, добити без задължителното по закон разрешително. Извършителят на сечта избягал при появата на горските стражари. По случая е съставен констативен протокол.
При обход на територията на ДЛС „Шерба” са съставени 3 акта за незаконен добив на 3 куб. м дърва за огрев. Други 5 акта са съставени за сеч на клони от сребролистна липа при нерегламентирано бране на билки за стопански цели.  При рязането на дърветата нарушителите са увредили и оставащия дървостой, установили служителите на стопанството.
Акт е съставен и при интензивните проверки в ДГС „Варна”, където горските стражари са задържали 3 куб. м незаконно добити дърва за огрев.
През изминалата седмица в горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие са извършени общо 459 проверки. 166 от тях са на обекти за добив на дървесина, 173 – на превозни средства, а 120 на физически лица, от които 7 са любители на риболова. Съставени са 16 акта, 9 от които са за нарушения във Варненско.
От СИДП призовават гражданите при съмнения за нередности в горите да подават сигнали на телефон 112.