В Исторически музей-Велинград е експонирана изложба “България, Япония и наследството на цивилизациите“

Пазарджик. В Исторически музей-Велинград е експонирана
изложба “България, Япония и наследството на цивилизациите“, съобщиха от музея.

Изложба е посветена на отбелязваните през 2019 г. три значими годишнини в двустранните отношения между България и Япония (80 г. от установяването на дипломатическите отношения, 60 г. от тяхното възстановяване и 110 г. от началото на официалните контакти).
Независимо от превратностите на времето, в мирни и военни времена, една нишка винаги е свързвала нашите страни, разположени на двата противоположни края на земното кълбо. Това е нишката на взаимното опознаване на културата и духа на двата народа, в чийто земи се развиват едни от най-древните и ярки култури, основа и на съвременната неповторимост на културата, традицията и знанието.

Изложбата отразява началото на това взаимно опознаване чрез обмена на български и японски изложби, посветени на археологическите богатства като Варненски некропол, тракийски съкровища и културата Джомон, средновековните български ръкописи, традициите в костюма на българката и японката, чрез общите археологически изследвания селищната могила при с. Дядово, чрез приносите в българските музеи на японските доброволци „подарили мечтите си на бъдещето на България“ , помощта за проучване и популяризиране на Националния резерват „Сборяново“ и др. Отразена е подкрепата за българските културни и научни институции в трудните години на икономически и социален преход в България, когато провеждащата мирна международна политика Япония предоставя изключително важна японска техническа помощ .
Тези отношения са подкрепяни от висшите политически кръгова на Япония и България и особено от членовете на Японското императорско семейство.
Изложбата е показана за пръв път в рамките на Дните на японската култура през м. октомври в залите на Националния Археологически музей- БАН, през м. ноември в Нов Български университет и в СУ „Св. Кл. Охридски“ .
Автори на изложбата са проф. Д. Гергова, носител на японския Орден на изгряващото слънце – златни лъчи с розетка, проф. А. Джурова, дизайнът е на проф. Б. Сергинов. Организатори са
Институт за култура към Министерството на външните работи
Посолство на Япония в България, а изложбата ще остане експонирана до 21 януари.