В Карлово започнаха проявите по повод 146 години от гибелта на Апостола

Пловдив. В Карлово започнаха проявите по повод 146 години от гибелта на Апостола. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово“ на Радио „Фокус“- Пловдив директорът на Национален музей „Васил Левски“ Дора Чаушева.  Проявите са под патронажа на вицепремиера Илияна Йотова. Във фоайето на сградата на община Карлово вчера бе открита изложба на Стефан Йорданов от Сопот. Той представя галерия от портрети на бележити българи, сред които Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов. В изложбата присъства и рисуван портрет на отец Тодор Митов, свещеника, изповядал Левски преди смъртта му, както и ликът на Петър Кунчев, братът на Апостола на свободата, който също се е борил за свободата на отечеството – бил в Ботевата чета, а след това опълченец, участвал в боевете на Шипка.
От 17 часа днес, в зала „Васил Караиванов” директорът на националния музей „Васил Левски” Дора Чаушева ще представи пред публиката книгата „Карлово-късчета история”. Това е фототипно издание на четири книги на карловския краевед Никола Славчев, първи уредник на къща-музей „Васил Левски”. То е събрано от внучката на Никола Славчев – Светла Славчева, която също ще участва в срещата. Тя ще разкаже за краеведските проучвания и публицистиката на своя дядо. В този том са включени книгите му „Теофан Райнов като революционер и възрожденец”, „Брайко х. Генов като народен будител”, „Храмът „Свети Николай” в град Карлово“ и „Родното място на Христо Ботев”. Те излизат през периода 1934-1945 година. Книгата съдържа 180 страници, като в нея са включени и няколко статии, публикувани в периодичния печат по онова време.
На 18 февруари, от 18.00 часа на площад „Васил Левски” ще се състои възпоменателна церемония, посветена на 146 години от гибелта на Апостола. А от 19.00 часа на сцената на читалище „Васил Левски” ученици от едноименното училище ще представят спектакъла „Васил Левски – един неосъществен сценарий”.
На 19 февруари от 11.00 часа на площад „Васил Левски” започва възпоменателен митинг-поклонение, който продължава с шествие до родната къща на Апостола. Вечерта от 18.00 часа карловският театър „Елена Снежина” ще представи спектакъла „Великденско вино”.