В Карлово ще заседава Националният инициативен комитет, създаден за честванията на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев

Пловдив. В Карлово ще заседава Националният инициативен комитет, създаден за честванията на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус”- Пловдив зам.-кметът Антон Минев. Очакват се представители на Софийски университет, Министерствата на образованието и на културата, представители на ВТУ и кръг от ангажирани лица и организации от Карлово и областта. Първата работна среща на Националния инициативен комитет ще бъде утре, от 14 часа, в сградата на община Карлово. На тази среща ще бъдат уточнени основни дати и събития за отбелязването на кръглата годишнина от рождението на най-големия български дарител Евлоги Георгиев. Кулминацията на честванията ще бъде на 3 октомври 2019 година, когато е рождената му дата. „Община Карлово ще поеме цялата организация за деня”, каза Минев. Очаква се да бъде учредена и награда за дарителство на името на Евлоги Георгиев. Ще бъде организирана и Национална кръгла маса, посветена на него.
„Надяваме се на тази първа среща на Инициативния комитет за честванията да бъде поставен и въпросът за имотите, които Евлоги Георгиев е завещал на Карлово и които се нуждаят от спешно възстановяване“, каза Минев. Вилата, оставена от него е общинска собственост затова община Карлово е започнала укрепителен ремонт със собствени средства, което е временно решение. „Разчитаме да се постави и въпроса за създаването на дарителски фонд”, добави Антон Минев.
Най-голямото благотворително дело на Евлоги Георгиев е построяването на Софийския университет.  Той осигурява средства за построяването на Атенеума в Букурещ, за болницата в Цариград – най-голямата на Балканите в края на 19-ти век, за българските училища в Солун, Браила и Букурещ. Видният карловец не забравя и родния си град. Той завещава на Карлово Вълненотекстилната фабрика, осигурява и средства за техническото училище и за болницата.
Цветана ТОНЧЕВА