В майсторски класове на световни и български шеф-готвачи се включиха търновски ученици

Велико Търново. В майсторски класове на световни и български шеф-готвачи се включиха ученици от старата столица. Младежите, които са от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, участваха в GastronomiX  2020 – единствения по рода си у нас кулинарен форум за професионалисти, който се провежда у нас. Това обобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от школото. Младежите имаха невероятната възможност да се срещнат с Емил Минев – българинът,  управлявал престижни ресторанти в Англия, Дубай, Япония и Малдивите, Паоло Касагранде шеф-готвач на ресторант Lasarte в Барселона с три звезди Michelin,  както и с представителите на балканската кухня от Босна и Херцеговина, Албания и Турция. От тях те научиха  как традиционните  продукти за един селски район на Албания – фермерски и диво растящи, могат да се превърнат във вкусни и модерни ястия.  Станаха съпричастни с философията на еко-гастрономическото движение Slow Food. Не само като възможност за развитие на малките производства в страната, но и като култура на  отговорно поведение в кулинарията към земята и околното среда.

За поредна година форумът се проведе в рамките на изложението за хотелско и ресторантьорско оборудване – СИХРЕ.

В рамките на събитието се проведе и семинар на тема„Разговори с хотелиери: Как да създадем успешен хотел?“. В него бяха обхванати темите за  доброто функциониране на хотела, инвестициите, модерните технологии и практиките за успешен бизнес.

Индексът на  дигиталната икономика и общество от доклад за България 2019 показва, че в сферата на туризма и професионалния кетъринг вече се изгражда нов бизнес модел. Той е свързан с дигиталното  управление, както на вътрешните процеси, така на взаимоотношенията с клиенти, разработване на дигитален  маркетинг и реклама. Неслучайно гимназията по туризъм обявява обучение  по нова специалност, насочена към усвояване на тези умения, а именно  Рекламна графика.

Луиза ТРАНЧЕВА