В Малката раннохристиянска базилика в Пловдив ще бъде представена книгата „Непознатият и неразпознатият Анастас Иширков“

снимка: pixabay.com

Пловдив.  В Малката раннохристиянска базилика в Пловдив ще бъде представена книгата на Пело Михайлов „Непознатият и неразпознатият Анастас Иширков“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Дирекция „Култура и културно наследство“. Представянето на книгата ще започне в 18.00 часа. Тя разказва за живота, обществената и научната дейност на професора по география Анастас Иширков (1868–1937) и е част от проявите, свързани със 150-годишнината на професора, които ще продължат и през септември.
В първа глава „Непознатият Иширков“ се разказва за участието му в излета на малка компания, водена от основателя на българския туризъм Алеко Константинов, до Черни връх през 1894 година. Анастас Иширков прави паметната фотография на другите излетници и поради това е останал непознат за историята.
Във втора глава „Неразпознатият Иширков“ са разгледани снимки от „Архивът Гипсън“. Това са фотографии, правени от археолога Богдан Филов от 16 декември 1912 до 26 април 1913 година в Македония и Тракия. Неотлъчно до него е проф. Анастас Иширков, който е заснет върху поне 18 от снимките. Той обаче е останал неразпознат от художника-фотограф Иво Хаджимишев и от историците, помогнали за идентификацията на заснетите обекти.
Книгата и нейния автор ще представи проф. д-р Живко Гешев, доайен сред преподавателите от катедра „Туризъм“ при Аграрен университет – Пловдив.
Проявите, свързани със 150-годишнината на професор Анастас Иширков ще продължат и през септември.  От 11 до 28 септември Българското географско дружество и Народната библиотека „Иван Вазов“ ще представят във фоайето на втори етаж изложба от 20 табла, посветени на живота и професионалната дейност на Иширков, както и негови книги, притежание на библиотеката в Пловдив.