В началото, средата и края на летния сезон Регионална здравна инспекция – Благоевград извършва проверки на всички открити плувни басейни в областта

Благоевград. В началото, средата и края на летния сезон традиционно Регионална здравна инспекция – Благоевград извършва проверки на всички открити плувни басейни в областта. Това казаха за Радио „Фокус“ – Пирин от дирекцията. Освен това, собствениците на водни обекти също трябва да правят периодичен контрол и при отклонения в нормите веднага да сигнализират към отговорните институции. Към момента трудно може да се каже каква е точната бройка на водните съоръжения, които в региона се използват за плажуване, тъй като на много места в Благоевград и останалите общини има добре развити хотелски бази, които често предлагат ѝ басейни, голяма част от които се използват не само от гостите, но и от жителите на даденото населено място. Така например единственият по рода си воден атракцион в Югозападна България, който се намира в областния център, елюбимо място за жителите и гостите на Благоевград. Аквапарка се намира непосредствено над Алея на здравето и е разположен на 10 000 кв. м. с общ капацитет от 1000 души. Спортно-развлекателният комплекс разполага с басейн с олимпийски размери, закрит плувен басейн, 500 шезлонга, детски водни съоръжения, скоростни водни пързалки, басейн с морски вълни, декоративен водопад, магазин със спортни и плажни аксесоари, VIP зона, релаксираща зона, два мокри бара, ресторант, food бар, медицински център с двама лекари – специалисти и спасители. През този сезон управата на комплекса е предвидила цена на вход от 5 лв. за деца и 7 лв. за възрастни през седмицата, включващ шезлонг и чадър и ползване на водните атракциони, като продължение на тенденцията да предлага услуги на цени, достъпни за всички. Персоналът се грижи за безупречно чистата вода във водните басейни благодарение на най-модерни технологии за пречистване.

В близост до Благоевград се намира и Община Симитли. Там за жителите и гостите на града и малките населени места са осигурени по два басейна за възрастни и за деца. Басейните на стадион „Септември“ са най-добрата прохлада в летните горещини. На разположени за жителите и гостите на града е голям басейн с  хладна вода и малък за децата. Басейнът е с вход 4.00 лева, като са включени шезлонг и чадър. В района е разположен и открит кръгъл бар, предлагащ напитки и храна за всички желаещи. Минералните басейни също съчетават  прохладата на лятото с прекрасната природа на градския парк в Симитли. Малък и голям басейн за всеки вкус, топла минерална вода, открити барове, храни и напитки очакват почиващите в най-горещите дни на лятото. Там входната такса е 5 лева за възрастни, 3 лева за деца, шезлонг и чадър се предлагат на цена от 4 лева общо.

Обновен, минералният плаж в разложкото село Баня също се превърна в любимо място за хората в региона. Комплексът разполага със зелени площи, голям и малък плувен басейн. Цената на билета за възрастни е 3.00 лева, за деца до 7 години е безплатно, за ученици и студенти – 1.00 лев. Цената за ползване на шезлонг е 2.00 лева.

В градския парк на град Сандански пък се намира Спортен интернат по плуване. През лятото басейнът работи като градски плаж. А в Петрич предпочитано място за разхлада е плувния комплекс в село Чучулигово, който разполага с плувен басейн с олимпийски размери.

 

Ливия НИНОВА