В Община Велико Търново посрещнаха участниците в 21-тия Международен фолклорен фестивал

Велико Търново. Директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова посрещна участниците в 21-тия Международен фолклорен фестивал, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Срещата се състоя в Ритуалната зала на Общината. На нея присъстваха  представители на всички осем състава, които участват във Фестивала – Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико и Русия. Всички те изказаха благодарността си, че участват в престижното събитие и че се намират в красив град като Велико Търново. Участниците подариха на ръководството на Общината традиционни сувенири от своите страни. Сред интересните подаръци бяха стар ръчно изработен килим от участниците в Боливия, традиционен грузински коняк от ансамбъла на „Летящите грузинци“, модел на традиционна малайзийска къща от групата от Малайзия и часовник, традиционна чиния и най-известният руски шоколад от Националния фолклорен ансамбъл на Русия „KALINKA“. Изпълнители от Музикалната консерватори ZJCM в Китай подариха на Нелина Църова ветрило и чаши за чай, а участниците от Коста Рика – традиционна кърпичка и банкнота, на която е изобразена културата на страната, с традиционните й продукти – кафе, банани и  други. Индианска глинена чиния и картина-гоблен, изобразяваща типичен танц от мексиканския щат Калисто бяха подаръците на ансамбъла от южноамериканската държавата. Участниците написаха своите пожелания в книгата, която съхранява послания от всички групи, участвали в Международния фолклорен фестивал през 20-те години. Организаторите подариха на съставите макет на крепостта „Царевец“, документален филм за Велико Търново и за Аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“ и кукла в традиционна българска носия.

Президентът на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов връчи на ръководството на Община Велико Търново плакет на 21-то издание на Международния фолклорен фестивал.

Концертите от Международния фолклорен фестивал продължават всяка вечер до 28 юли в Летния театър в парк „Марно поле“ от 20.00 часа. Входът е свободен. На 28-ти юли, от 11.00 часа, в „Итерхотел“ – Велико Търново ще се състои Международна научна конференция „Нематериалното културно наследство“. Темата тази година е  „Обредната система като „живо“ културно наследство“. Ще бъдат представени три лекции и ще се проведе обсъждане по темата. За лектори са поканени водещи специалисти работещи в областта на опазването на  нематериалното културно наследство. Сред тях са гл. асистент д-р Иглика Мишкова, доц. д-р Ана Лулева и доц. д-р Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България.

Надежда КРЪСТЕВА