В Община Гоце Делчев отбеляза 148-ата годишнина от рождението на патрона на града

Община Гоце Делчев

Гоце Делчев. Днес отбелязваме 148-та годишнина от рождението на патрона на нашия град. Гоце Делчев – голямата личност, за когото поетите пишат стихове, а народът ги превръща в песни, възхвалявайки неговия подвиг и оплаквайки неговата гибел. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Писани и неписани спомени и легенди разказват за героичния му дух и безсмъртното му дело. Роден на 4 февруари (23 януари стар стил) 1872 година в град Кукуш в семейството на Никола и Султана Делчеви, той бързо осъзнава, че човек може да бъде силен и свободен само ако се бори. Рано изгражда у себе си злоба към неправдата. Негово верую в живота става борбата срещу османската тирания и османската господстваща система. Идеалите му го превръщат във виден деец на Македоно–одринското национално революционно движение. Целият си съзнателен 31–годишен живот, Гоце посвещава на поробения български народ. Военното училище в София, което завършва, му дава възможност и знания заедно с Даме Груев да оглави революционното движение на Македония, а учителската му професия му позволява да организира голям брой нелегални революционни комитети.

Бързо се разширява обсега на бъдещите бойни действия. Революционните чети водени от видни дейци на ВМОРО стават все повече и повече. Разраства се движението по села и градове, за да се обяви готовност за сражение и кървава схватка с поробителя за освобождението на Македония. В такова сражение на 4 май 1903 година край село Баница (Серско) четата на Гоце Делчев е обградена от многобройна турска войска. В разгърналото се ожесточено сражение Гоце е убит. Петнадесет часа турците не смеят да приближат, и петнадесет часа останалите бойци гледат мъртвия Гоце и им се късат сърцата.

А днес народът ни продължава да пее и жали своя безсмъртен герой и пази в сърцето си Гоце Делчев. В знак на почит и преклонение пред живота и делото на Гоце Делчев, венци и цветя бяха положени на неговия паметник от ръководството на община Гоце Делчев, Неврокопския митрополит Серафим, народния представител Богдан Боцев, представители на политически партии, патриотични организации, институции, учебни и детски заведения в града.