В панагюрското село Баня ще зарежат лозята традиционно на Трифон Зарезан

Панагюрище. В село Баня  ще бъде отбелязан тържествено празникът Трифон Зарезан, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Радка Мутева, секретар на читалището в панагюрското село. По думите й, традициите за отбелязване на деня на лозаря и виното в селото са стародавни. „На 1 февруари всяка година правим ритуално зарязване на лозята. Въпреки снега и студеното време, и тази година ще се опитаме да продължим традицията. Празникът ще започне в 14.00 часа с шествие от центъра на селото. В първото зарязване на едно от лозята участват самодейците и жители на Баня. Избира се един от участниците, който се превъплъщава в образа на Свети Трифон. Той, заедно със стопанина и стопанката на лозето, извършват ритуалното зарязване”, каза също Мутева.

„По традиция, при желание няколко от жените се търкалят в редовете покрай лозите за здраве, като наричането е както се търкалят невестите, така да се търкалят и бъчвите с вино”, обясни секретарят на читалището. Програмата за празника предвижда още голяма трапеза и дегустация на вино, както и избор на Цар на виното.

”Избраният ще получи специална корона, а всички участници ще си тръгнат с грамоти за участие и за хубаво направени вина”, каза също Мутева.

Албена ЖИЛЕКОВА