В парламента е внесено предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване F-16

София. В деловодството на парламента е постъпил докладът и проекторешението към него за придобиване на нов тип боен самолет. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Докладът е внесен на 10 януари 2019 г. Чрез него се предлага на парламента да възложи на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори с правителството на САЩ за неговото придобиване.
Агенция „Фокус“ припомня:
Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в Министерския съвет на 22 декември от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител.
Темата предизвика дебат между институции и политици. Президентът Румен Радев разкритикува правителството заради конкурса за придобиване на нов тип боен изтребител и проблемите с въвеждането. Той посочи, че конкурсът за нов изтребител е удар по България.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че важното е да се направи добър избор и да се закупи един силен и мощен изтребител за нашите ВВС. По думите му всички останали приказки са дребно политиканство.
Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов коментира, че когато инвестиционният разход за модернизация на армията се прави прозрачно, на президента Румен Радев не му харесва. Той уточни, че уважава качествата на държавния глава като пилот, но не като политик.
Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов обясни, че ако изборът ни е F-16, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа.
От опозицията в лицето на ПГ на „БСП за България“ обявиха, че ще гласуват против предложението на Министерския съвет за закупуване на нов боен самолет. Позицията съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ управляващите много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но проектът за решение за нов самолет е дъното и краят. От БСП настояха да бъдат публикувани всички постъпили предложения, защото българите имат право да знаят как и за какво се харчат парите им.
От АБВ настояха за спиране на процедурата за придобиване нов тип боен самолет. Председателят на АБВ Румен Петков посочи, че трябва да се поискат толкова имунитета, колкото гласа има в подкрепа на доклада за придобиване на нов самолет в Народното събрание.