В Петрич ще бъде открит Военен паметник „Българско военно гробище -1944“

Петрич. В града ще бъде открит Военен паметник „Българско военно гробище -1944“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Петрич. Церемонията ще се състои на 9 май 2019 г. от 11.00 часа в гробищния парк в града. Тя ще бъде уважена от председателят на Комисията по отбрана в НС Константин Попов.
Инициативата за възстановяването на военния паметник е от първата година на мандата на кмета Димитър Бръчков. Информацията за погребаните във Военен паметник „Българско военно гробище – 1944“ в Гробищен парк – Петрич български военни чинове е взета от Дирекция „Държавен военно-исторически архив“ – Велико Търново. Според наличната документация във Военен паметник „Българско военно гробище – 1944“ в Гробищен парк – Петрич за периода 1941 – 1944 г. са погребани общо 101 български войни (от всички краища на България в днешните, държавни граници, от Беломорска Македония – днешна Гърция и от Западните покрайнини – днешна Сърбия), от които от община Петрич са: подофицер Вангел Георгиев Вангелов, подофицер Костадин Алексов Дойчинов, подофицер Стоян Илиев Нушев, ефрейтор Атанас Христов Димитров, редник Ахмед Салиев Изиров, редник Тома Георгиев Рупанов.
Община Петрич имаше и подкрепа от наследници на загиналите в работата по издирване на документацията за Българско военно гробище от 1944 г в района на Гробищен парк – Петрич.