В Пловдив ще се проведе концерт „Живият извор“ по случай 155 години от рождението на Петър Дънов

снимка: организатори

Пловдив. В Пловдив ще се проведе концерт „Живият извор“ по случай 155 години от рождението на Петър Дънов. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите. Концертът ще се състои от 20.00 часа на 12 юли в зала „Борис Христов“.  В него ще вземат участие международният хор „Виделина” и хор „Музикална лаборатория за човека” с диригенти Филип Фало, Сесил Астрюк и Йордан Камджалов. Събитието е част от програмата на Европейската столица на културата 2019 г. и е проект на общество ”Бяло Братство” и асоциация „Видя проект”.
По този годишнината от рождението на Петър Дънов в България пристигат 110 души от цял свят, за да пеят на български език песните на Учителя, да посетят местата, свързани с историята на Бялото братство, да се докоснат до извора, носещ сила и живот за всяка търсеща душа.
Турнето, наречено „Живият извор“, започва от Варна. Там  Учителят Петър Дънов изнася първата си лекция, пише първата си книга, среща се с първите си трима ученици, прави първия събор на Бялото братство. През 1937 година Учителят изпраща във Франция един от своите ученици Михаил Иванов и там той създава Всемирното бяло братство. След 1944-та условията за духовна работа в България стават трудни, в това време от Франция импулсът на Бялото братство се разпространява в целия свят. Отзвукът отвъд граница на учението на Учителя Петър Дънов първоначално  насочен към Франция, по-късно се разпространява в Русия, Прибалтика, Канада, САЩ, Англия, Германия, Испания, Швейцария, Конго, Индия, Австралия, Бразилия и други. По всички точки на света, където четат и практикуват учението на Учителя Петър Дънов, се играе танцът Паневритмия, а песните и молитвите се произнасят на български език.