В повишена готовност за реакция остава електроразпределителното дружество в Пловдивска област с оглед на очакваните дъждове и гръмотевични бури

Пловдив. В повишена готовност за реакция остава електроразпределителното дружество в Пловдивска област с оглед на очакваните дъждове и гръмотевични бури. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от дружеството. Прави се всекидневен анализ на метеорологичната прогноза на централно и местно ниво, за да може да реагира максимално бързо в случай на необходимост от мобилизация на допълнителна техника и аварийни екипи. Добрата организация по време на обилните порои, които се случиха на различни места от Югоизточна България в последните две седмици, доведе до недопускане на райони с продължително преустановено захранване.
Освен поройните валежи риск за снабдяването с енергия представляват и характерните за сезона гръмотевични бури. В такива случаи от дружеството напомнят за няколко лесни мерки, които могат предпазят електроуреди от повреди. При отсъствие от дома за по-дълго през деня е препоръчително да се изключват от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик и други. За защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод. С цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии се препоръчва изграждане на мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.