В подкрепа на инициативата Варна Европейска младежка столица 2017 два от концертите на фестивал „Варненско лято“ ще са с вход свободен за учащи се

В подкрепа на инициативата Варна Европейска младежка столица 2017 два от концертите на музикалния фестивал „Варненско лято“ ще са с вход свободен за учащи се. Това са концертът на руските барокови солисти Ars Consoni и концертът на испанския ансамбъл „Льо Тандр Амур“, от 19.00 ч. съответно на 19-ти и 21-ви септември в Аулата на Икономическия университет. Това съобщиха от Община Варна.

За пръв път на „Варненско лято“ гостуват руските барокови солисти, популярни в Европа с програмите си „Ars Consoni“. Това са Светлана Рамазанова – цигулка, Екатерина Пителина – барокова флейта, Александър Гулин – виола да гамба и Василий Илисавский – клавесин. Гостите ще се представят с вдъхновяваща програма от инструментални шедьоври на Й. С. Бах, Хендел и Телеман.

Ансамбъл „Льо тандр амур“ (Нежна любов) от Испания ще представи комичната опера от Перголези „Слугинята господарка“. Режисьор на спектакъла е Адриан Шварцщайн – маестро на театралните провокации, съчетаващ похвати от операта, commedia dell’arte, цирковата клоунада и уличния театър. Силно е вокалното присъствие – сопрановата партия изпълнява Мария Инохоса Монтенегро, неин партньор ще бъде Уго Оливейра – баритон. Участват още Фара Джеймс – цигулка, Еделвайс Тиноко- цигулка, Нуриа Пуйолрас – виола, Хана Фрайенщайн – чело, Ликсаниа Фернандес – контрабас и Естебан Мазер – клавесин.