В Поморие ще се проведе литийно шествие и ритуално хвърляне на кръста на Йордановден

Бургас. В Поморие ще се проведе литийно шествие и ритуално хвърляне на кръста на Йордановден. Шествието ще започне от 11.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.
Според християнската религия Богоявление (Йордановден) е посветен на кръщението на Иисус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване, свещеникът хвърля кръста във водата. Най-смелите мъжете скачат в леденото море, за да спасят светия кръст. Този, който пръв стигне до него и го извади, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Вярва се, че ако кръстът замръзне, годината ще е плодородна, а народът – здрав. За поредна година ритуалът ще се извърши в Поморие и Ахелой.
В гр. Поморие от 08.30 часа беше отслужена празнична света Литургия в храм „Преображение Господне”, от 09.00 часа ще се отслужи празнична света Литургия в храм „Свето Рождество Богородично”. В 10.30 часа ще започне литийно шествие от храма до бул. „Яворов“ и ритуално хвърляне на кръста (на морската алея пред ритуалната зала). Празнична литургия ще бъде отслужена и в манастира „Св. Георги“ от 9.00 часа. От 11.00 часа ще се проведе литийно шествие от манастира до ул. „Морска” и ритуално хвърляне на кръста.
В град Ахелой от 11.30 часа ще бъде отслужена празнична литургия в храм „Свето Възнесение Господне”, а от 12.00 часа – литийно шествие от храма до плажа и ритуално хвърляне на кръста.