В първата неделя на Великия пост във всички епархии се отслужва Василиева света Литургия

Първата неделя на Великия пост е Неделя Православна. Денят е посветен на тържеството на Светото Православие над иконоборческата ерес. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева света Литургия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В патриаршеската катедрала „Св Александър Невски“ в София Литургията ще започне в 9.30 часа. Вечерта от 17.00 часа в митрополитската катедрала „Св. вмца Неделя“, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще започне архиерейска вечерня, оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит. Духовна беседа ще изнесе ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия.
От 9.00 часа Пловдивският митрополит Николай ще оглави богослуженията в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в Пловдив. От 11.00 часа ще бъде отслужен Молебен за Неделя Православна с изнасяне за поклонение на свети мощи и чудотворни икони, с литийно шествие около храма.
Врачанският митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия в катедралния храм „Св. 12 апостоли“ във Враца. Василиевата света Литургия ще започне в 9.00 часа.
Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска света Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч. Василиевата света Литургия ще започне в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ