В радиус от 20 км около индустриалните ферми в Лясковец и Българско Сливово се преустановява отглеждането на дворни свине

Велико Търново. Днес се проведе седмичното заседание на Областната епизоотична комисия. В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР, ОД „Земеделие” и РД ПБЗН Велико Търново, ОПУ – Велико Търново, представител на пристанищна инфраструктура, представители на Летище – Горна Оряховица и други институции ангажирани с проблема. Всички представители на институциите участващи в срещата докладваха за постъпваща при тях информация и мерките, които се вземат ежедневно, съобщават от Областна администрация – Велико Търново. Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, каза че започват проверките на експертите от Българска агенция по безопасност на храните в частните домове от областта за отглеждане на прасета от типа „заден двор“. Проф. Попова акцентира, че координацията между всички институции е много добра, всеки петък експерти от администрацията изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор“. Днес комисията реши в радиус от 20 км. около индустриалните ферми в Лясковец и Българско Сливово да се преустанови отглеждането на дворни свине. В тази зона влизат населени места в 9 от 10-те общини в областта. Към момента единствената община в региона, която не попада в обхвата на това указание е Елена. В    орото решение е свързано с писмо от земеделското министерство, което изисква да бъдат преброени свинете в населените места, което вече е в ход, третото решение е определянето и обозначаването на евентуални трупни ями, което вече е извършено със съдействието на кметовете на населените места с изключение на една община.

„Мерките срещу африканската чума по свинете, които се вземат в областта са навременни и се прилагат спрямо всички нормативни документи в нашето законодателство“, каза доцент Чавдар Филипов от Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет.