В район „Централен“ са открити ценни стенописи, свалени от сгради-паметници на културата

снимка: районна администрация

Пловдив. При проверка в къща на ул. „Петко Р. Славейков“ , известна като къщата на Хаджи Драган Калофереца, са открити оригинални стенописи свалени от сгради-паметници на културата в Южна България. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от районната администрация. Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов е сезирал Министерството на културата за намерените стенописи. В постройката, която в момента е частна собственост, се е помещавал и филиал „Тракия“ на тогавашния Национален институт за паметници на културата /НИПК/, сега преименуван на НИНКН.
Комисия, инициирана от Георги Стаменов, отива на адреса по сигнал за рушаща се сграда. В дървени шкафове на приземния етаж откриват стелажи, върху които са поставени фрагменти от фрески, рисувани върху сгради и църкви-недвижими културни ценности. Сред тях са стенописи от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“ , Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от сгради в Старинен Пловдив на ул. „4-ти януари“, ул. „Артин Гидиков“ , ул. „Петко Р. Славейков“,  ул. „Стамат Матанов“ , ул. „Васил Кънчев“, от Стара Загора, Долно градище и други, които все още не се идентифицират.
Очаква се след реставрацията възстановените стенописи да бъдат изложени в новата галерия „Капана“, на малката Главна, под мотото „Спасено от Пловдив“, за да станат достояние на повече хора.