В свищовското село Царевец пресъздадоха традиционния за региона обичаи „къпанки“

снимка: pixabay.com

Свищов. Младоженци, сключили брак през 2019 година, къпаха в свищовското село Царевец. Само преди ден за поредна година там бе отбелязан народният празник Ивановден, но по стар стил. По този повод жители на селото и този път пресъздадоха традиционния за региона обичаи „къпанки“, поясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Марин Любенов. Той уточни, че Царевец е единственото населено място в региона, където се изпълнява ритуала.

„На този ден – 20 януари по традиция се къпят младоженците, които са сключили брак през предходната година, а също така и именниците. Това обикновено се случва на чешмата, която се намира в центъра на селото. През тази година изкъпахме шестима младоженци. Правим го, за да са здрави те, семействата им и най-вече техните рожби“, обясни кметът.

При обичаят „къпанки“ младоженците се „поемат“ от ергени – млади момчета, които до момента не са се женили и се повеждат към някоя чешма, където се вкарват в ледените води. Същия ритуал се спазва и за всички, носещи името Иван. За здраве „се плискат“ и хората, които са се събрали да гледат.

Тази година в Царевец се събраха десетки жители и гости на населеното място, за да спазят традицията и да се насладят на празника.

Луиза ТРАНЧЕВА