В село Брестовица връщат традицията на Дионисиевите празници

Пловдив. В село Брестовица, община „Родопи” отпразнуваха Трифон Зарезан, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Ритуалното зарязване се извърши в масива „Бяло поле” край селото.

Празникът започна с литургия в храма „Св. Тодор Тирон“. Пред общината местни изби бяха изложили най-добрите си вина. С хоругви и празнично шествие местните лозари и винари се отправиха към местността „Бяло поле“, където бе отслужен водосвет от отец Данаил. След това кметът на селото Любен Радев, кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов и китайският посланик Гуо Йеджоу се включиха в ритуалното зарязване на лозята.
На празника дойде и президентът Росен Плевнелиев със съпругата си.
Той съобщи, че е в селото по покана на винаря Иван Тодоров.

Кметът на общината Павел Михайлов съобщи, че връща една забравена традиция, каквито са Дионисиевите празници. „Още тази година ще възродим тържествата, които ще започнат именно от столицата на виното – село Брестовица“, добави общинският кмет.

„Село Брестовица е пример за това, че традицията и модерните технологии в производството на вино вървят ръка за ръка. С днешния ритуал се слага началото на стопанската година“, каза кметът на Брестовица Любен Радев и пожела на винарите успехи и богата реколта.
Празникът продължи отново на площада с всеобщо веселие, червено вино и мезета.
Цветана ТОНЧЕВА