В Силистра организират тържествено честване на 142 години от Освобождението на града

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Тържествена церемония за отбелязване на 142 години от Освобождението на Силистра  ще се проведе от 11.00 часа
пред паметната плоча на ул. „Хан Омуртаг“ в града. Това съобщиха от Община Силистра. В 10.30 часа в катедралния храм „Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ Доростолският митрополит Амвросий, съвместно с градското духовенство,ще отслужат молебен за здраве и благоденствие на българския народ и за жителите на Община Силистра. След богослужението ще потегли шествие от катедралния храм с Духовия оркестър до паметната плоча на ул. „Омуртаг“ №9, отбелязваща Освобождението на града. В програмата са включени приветствия от  д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра,  от Ивелин Статев, областен управител на Силистра и от Андрей Юриевич Громов, генерален консул на Руската федерация в Република България – Русе.
Стихотворения ще изпърнят София Александрова Никитова и Александър Мирков Стефанов- IV- та подготвителна група „Пипи“ на ДГ „Ян Бибиян“ с учителка Радка Кунчева, директор Румяна Дженкова. Почетниян караул ще бъде изпълнен от Национално движение „Традиция“ – Силистра с ръководител Валентин Петков. Пред паметната плоча ще бъдат поднесени венци и цветя. В празничния за Силистра ден, от  8.00-17.45 ч., в рeгионална библиотека „П. Павлович“ ще бъде организиран
„Ден на отворените врати“  с с безплатно издаване на читателски карти в Регистрационен център и екскурзии в библиотеката.