В Сливенско броят на каруците намалява за сметка на бусове /ОБЗОР/

Каруца

Предимно роми са собственици и ползватели на каруци в Сливен. В общината е разработен строг регламент за регистрация на превозните средства с животинска тяга и са определени местата, където е разрешено тяхното привижване. Движението с каруца в центъра на града е забранено. 120 каруци са регистрирани на територията на ромския квартал „Надежда“ в Сливен. В селата от община Сливен има единични регистрации на каруци. Наблюденията на специалистите показват, че броят на каруците, включително в сливенския кв.“Надежда“, в селата Чинтулово, Сотиря, Селиминово, е намалял за сметка на увеличения брой на бусовете. Регистрацията се извършва по местоживеене на собственика на превозното средство, а каруцата трябва да отговаря на определени условия, за да се движи. Това са сигнален жълт цвят и регистрационни табели от двете страни на превозното средство. Необходимо е да бъде поставена и светлоотразителна сигнализация, за движение в тъмната част от денонощието каруцата трябва да бъде с поставени светлини. На всеки собственик се издава талон с данните на превозното средство, което да покаже при поискване. Регистрацията и издаването на талоните е безплатно. При липсата на регистрация, каруцата се спира от движение, а конската сбруя се изземва и се предава на съхранение в Община Сливен. На собственика на нередовното превозно средство се съставя акт. Същата процедура се налага на собственици на каруци, които нарушават забраната за движение в централна градска част. От началото на август в Сливен са съставени няколко такива акта. Нарушителите са санкционирани с глоби от 50 до 1000 лева.  Отговорност за тяхната събираемост е на Община Сливен, която има грижата да върне конската сбруя на собственика на каруцата, след като акта бъде платен. В Сливен има и определено времето за движение по общинските полски пътища, което има пряко отношение към сигурността, свързано най-вече с престъпните посегателства и пътната безопасност. Съгласно заповедта на кмета движението трябва да се извършва: за зимния период от 07.00 до 17. 00 часа, за летния – от 07.00 до 20.00 часа.

На територията на Община Твърдица има регистрирани по – малко от 100 каруци. И там редовно се извършват проверки за наличието на документ за регистрация и спазване на забраната за пресичане на ЖП- линиите от ППС с животинска тяга. Промени в общинска наредба от 2009 година определят, че каруца може да се управлява само от лица, навършили 16 години. На нарушителите на наредбата се налагат глоби от 50 до 300 лв. Според полицията, нарушенията на тази наредба в Твърдица са малко, а собствениците на превозните средства са съвестни и спазват изискванията.

В Нова Загора съществува забрана за движението на каруци в центъра на града, регистрираните ППС с животинска тяга са около 70. Често ттози вид впрягове в Нова Загора се използват за транспорт на крадени вещи. В Нова Загора от 2017 година се води кампания срещу жестокото отношение към конете. Сигнали за лошо отношение се подават на електронната поща на общинската администрация.

В Котел каруци се използват от ромите предимно за превоз на дърва, често придобити от незаконен дърводобив. В този случай каруцата и коня се задържат. Конете и каруците се настаняват в някоя от базите на Регионалната дирекция по горите до продажбата им на търг.

Благодарение усилията на сливенската полиция не се допуска движение на каруци по главните пътища и магистралата. Пътни произшествия с каруци са редки. Само един тежък инцидент е станал на междуселския път Злати войвода – Ковачите. Тогава при сблъсъка между автомобил и каруца загинаха двама души. През октомври 21 – годишен ром на име Хюсеин премаза с коня си дете, което било водено от неговата майка за ръка. Мъжът е  бил осъждан и преди този инцидент, и остана в ареста до делото.