В Смолян ще се проведе ритуал по връчване и освещаване на знамето на „Асоциация на Планинските войски на България“

От 17:00 часа във Военен клуб-Смолян, под патронажа на областния управител на област Смолян Недялко Славов, ще се проведе ритуал по връчване и освещаване на знамето на „Асоциация на Планинските войски на България“. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

Сдружението с нестопанска цел в обществена полза „Асоциация на Планинските войски на България“ е учредено през месец април тази година в гр. Смолян. То осъществява дейност, насочена към мир, развитие и разпространяване на традициите на планинските войски, изучаване на планинския свят, осведомяване и защита на природата и човека в тази среда, както и военно-патриотично възпитание на младежта и населението. Основните цели на Сдружението са свързани с: подхранване на българската историческа памет за планинските и алпийските войски; принос към съвместните усилия за мир, свобода, защита на правата на човека и опазване на природата на планинския свят; почитане и уважение към всички паднали в бой и загубили живота си в планината, чиято саможертва е допринесла за траен мир, свобода и взаимно уважение; насърчаване на сътрудничество между войниците – планинци и алпини в Република България и чужбина; военно-патриотично и родолюбиво възпитание на младежта и населението; участие с проекти и разработки в дейностите по развитие на резервните и запасни части и подразделения на планинските и алпийски войски.

В изпълнението на своите цели  „Асоциация на Планинските войски на България“ ще работи в сътрудничество с Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Министерство на вътрешните работи, другите министерства, Областна управа на област Смолян, държавни ведомства и агенции, общини и други организации от страната, съюзни и партньорски държави.

На ритуала по връчване и освещаване на знамето на „Асоциация на Планинските войски на България“ ще присъстват заместник-областният управител Владимир Гърбелов, представители от Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, офицери и сержанти от запаса и резерва, военнослужещи от 101-ви Алпийски полк и гости от „Алпините“-Италия. Сред чуждестранните гости ще бъдат бриг.ген. Антонио Трогу – бивш италиански военен аташе в София, лейтенант Марчело Куатрида – ръководител на групата на италианските алпини в България, и ефрейтор Алберто Дел Монего – член на групата на италианските алпини в България.