В София демонстирара симулатори за кандидат-шофьори(ОБЗОР)

В София демонстирара симулатори за кандидат-шофьори. Представянето на симулаторите даде началото на Седмицата на безопасността на движението по пътищата в София. VOGEL simulator клас B са учебни симулатори, които са широко използвани от учебните центрове в Германия. Всеки от тях прeдлага 7 модула за начинаещи кандидати-шофьори, пълна помощ от гласов асистент и най-модерна визуализация чрез три LCD екрана. Всичко това създава реално усещане за реално управление на автомобил. От възможността да изпробват устройството се възползваха както ученици, на които предстои да изкарат шофьорските курсове, така и възрастни, които вече имат книжка. Всички те изразиха положително мнение за работата на симулатора и приветстваха идеята за включването на технологиите в обучението на младите шофьори.
Статистиката показва, че използването на този тип симулатори в Германия довежда до 7% по-голяма успеваемост при взимането на теоретичния изпит и 22% при взимане на практическия изпит.
Симулаторът дава инструкции на водача, а също и отбелязва грешките му. Уменията си изпробваха както възрастни, така и ученици, като всички изразиха мнението, че симулаторът определено ще бъде полезен в бъдещето обучение на младите шофьори.
На събитието присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Десислава Сачева, заместник-кметът на София по направление „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов, изпълнителният директор на фирмата доставила симулаторите Йордан Йорданов, експертът от Института за пътна безопасност Богдан Милчев и Росен Илиев от отдел „Пътна полиция“, които изразиха своите виждания относно симулатора, приложението и цената му. Зам.-министър Сачева заяви, че почти 2500 ученици годишни учат професии, които изискват да имат правоспособност да бъдат шофьори, а симулаторът ще им даде възможност да попаднат в среда, в която трудно биха попаднали в учебна обстановка. Тя отбеляза, че около 16%-17% от ПТП в страната се случват поради липса на достатъчно опит, а този симулатор ще помогне на учащите се да придобият повече опит. Заместник-кметът на София Дончо Барбалов също изрази добрите си впечатления от симулаторите и заяви, че трябва да използваме колкото може повече новите технологии за подобряване на пътната безопасност. По думите му участниците в движението трябва да се съобразяват повече на пътя, за да си осигурим една безопасна среда за шофиране. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност отбеляза, че симулаторите са възприети още преди 10 години в Европейския съюз и коментира, че България изостава с нормативната уредба, свързана с обучението шофьорите и с пътната безопасност. Според него у нас също трябва да започне да се използват такива, за да се подобри професионалната подготовка на водачите и отбеляза, че България годишно губи около 2% от БВП или 1,8 млрд. лева от пътни инциденти.
Изпълнителният директор на фирмата доставила симулаторите Йордан Йорданов отчете, че симулаторът намалява стреса при кандидат-шофьорите и риска от инциденти. По думите му в Германия цената на един такъв симулатор е между 15 000 и 17 000 евро в зависимост от целта на използването му.
Надежда ИВАНОВА