В тежко състояние остава 14-годишното дете, което пострада при пътен инцидент във Варна

В тежко състояние остава 14-годишното дете, което пострада при пътен инцидент във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от пресцентъра на Окръжна болница – Варна. От там добавят, че състоянието на 14-годишното момиче е без промяна – в кома и на апаратно дишане.
Младият мъж, който също е в Реанимацията на МБАЛ “Света Анна – Варна” е в съзнание и контактен, макар и все още – леко объркан.
Радио „Фокус“ припомня, че инцидентът стана вчера сутринта около 07.40 часа на бул. „Владислав Варненчик“, на автобусна спирка „Тракия“. 21-годишен водач на лек автомобил, по време на движение причини губи контрол над превозното средство и се качва на тротоара, където блъска няколко човека души, стоящи на спирката. В следствие на тежкия сблъсък са ранени и две деца на по 14 години. Едното момиче е с опасност за живота и в кома. То е с тежка черепно-мозъчна травма, както и травма на гръдния кош и на крайниците. Засега не се предвижда извършването на хирургични интервенции. Детето ще остане в консервативно лечение. То има кръвоизлив в мозъка, но тежкото му състояние е в резултат на мозъчен оток.
По думи на д-р Валентин Власаков, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Св. Анна“, засега е рано за прогнози относно промяна в състоянието на детето. Той добави, че 27-годишният мъж, който също пострада при инцидента е настанен в реанимацията на болницата. Младият мъж е с два счупени крака и черепно-мозъчна травма. Специалистът допълни, че младият мъж, който е настанен в болницата е контактен, помни какво се е случило. На този етап на него му предстоят операции на двата счупени крака. Без опасност за живота, в Клиниката по ортопедия е настанено другото 14-годишно дете, което също вчера сутринта пострада в катастрофата.
Сред пострадалите има и жена на 51 години, която е леки контузии на лице. Тя е настанена в УМБАЛ „Св. Марина“ в града за наблюдение.
По думи на началникът на „Пътна полиция“ при ОДМВР – Варна гл. инспектор Петко Камбуров, шофьорът, причинил тежката катастрофа на спирка във Варна, е заспал зад волана след нощна смяна. Това е обяснил пред органите на реда след инцидента 21-годишният мъж. Инспектор Петко Камбуров, разясни, че водачът, който е задържан за срок до 24 часа, има книжка от три години, но няма никакви нарушения на пътя до този момент. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Гл. инсп. Камбуров добави, че тепърва ще се установяват причините за тежкото произшествие. Ще бъдат анализирани записи от видеокамери в района, както и от видеорегистратора в колата. До момента е установено, че автомобилът се е движел по бул. „Владислав Варненчик“ в посока към Трета гимназия в лявата лента. От кръстовището с улица „Дрин“ леката кола е започнала плавно да се отклонява в дясната лента, след това – в бус лентата, и накрая – по тротоарното пространство. Малко преди удара в автобусната спирка, джипиесът на автомобила е отчел скорост от 47 километра в час.
Десислава ВАСИЛЕВА