В Центъра за подготовка на специалисти-Сливен американски и български военни обсъдиха елементи от съвместните тренировки  

В Центъра за подготовка на специалисти-Сливен американски и български военни обсъдиха елементи от съвместните тренировки, съобщиха от Центъра.

Трима военнослужещи от Националната гвардия на Тенеси посетиха Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен от 23 до 25 юли и проведоха обучение с българските си колеги. Американските военнослужещи капитан Робърт Палмър, лейтенант Джеймс Уоткинс и старши сержант Майкъл Меткалф бяха посрещнати от началника на щаба на ЦПС полковник Пламен Белчев, който на брифинг ги запозна с историята, структурата и настоящата дейност на формированието.Той отговори на поставени въпроси и изтъкна полезността на това поредно обучение, което повишава оперативната съвместимост с нашите партньори от НАТО. На брифинга присъстваха подполковник Апостол Николов – началник на отделение „Планиране, бюджетиране и оперативна съвместимост”, подполковник Тодор Тачев – началник на отделение „Подготовка на формированията”.

На проведеното двудневно обучение основната тема бе тактики, техники и процедури на бронираните формирования при съвместни тренировки, както и обучението и подготовките, през които преминават сержантите.

Американските военнослужещи бяха придружени от Весела Терзиева от отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в България.

Те разгледаха музейните експозиции, размениха мнения за техническите особености и огневата мощ на част от експонатите.