В Центъра за социална рехабилитация и интеграция отбелязаха Деня на белия бастун

Потребителите и екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Сливен отбелязаха Международния ден на белия бастун. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Вратите на центъра бяха отворени за гости и приятели. Сред съмишлениците на ЦСРИ е и областната администрация. Зам.областният управител Димитринка Петкова посети центъра и поднесе поздравителен адрес от областния управител Чавдар Божурски. „Международният ден на белия бастун се отбелязва вече 49 години по света. В календара е отделена специална дата за хората със сензорни проблеми, за да напомнят за нуждата си от разбиране и съпричастност и да заявят желанието си да живеят живота на достойни граждани, с умения и компетенции в различни сфери”, се казва в поздравителния адрес.

„За нас този ден е празник, защото имаме възможност да покажем новата сграда на центъра и дейността, която развиваме тук. Белият бастун е символ на самостоятелност и независимост на хората със зрителни увреждания. Благодарни сме, че работата ни е оценена”, заяви директорката Пепа Димова. Центърът заема бившия младежки дом в кв.”Република” в Сливен. Сградата бе основно ремонтирана по проект на общината. Капацитетът му от първоначалните 30 места бе увеличен на 50, а в момента услугата се ползва от 63-ма възрастни и деца. Заведението има модерно оборудвани зали за рехабилитация, развиване на социални умения, помещение за деца, компютърна зала, в която се използва „говорящ“ софтуер, и други съвременни удобства. В центъра работят 12 специалисти. ЦСРИ е делегирана от държавата дейност с доставчик община Сливен.

Сред гостите на 15 октомври бяха зам.кметът на община Сливен Стоян Марков, ръководители и служители в социалните институции в града.