Габриела Райкова: Посланието на Ливадийския форум е – съхраняването на мира е главната мисия на човешката цивилизация

Габриела Райкова и Димитър Петров, от ръководството на АБВ-Младежи, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Представители на младежката структура на АБВ участваха в Петия Ливадийски форум в Крим, на който бе прието единодушно Ливадийско послание за мир. Петото издание на Ливадийския форум се състоя на 4 и 5  юни и събра рекорден брой участници, повече от 500 представители на Руската федерация и над 200 гости от чужбина, сред които и нашите гости в предаването – представителите на АБВ, членовете на ръководството на младежката структура на партията Габриела Райкова и Димитър Петров. Как се озовахте на това събитие, как попаднахте на Петия Ливадийски форум?

Габриела Райкова: Структурата на АБВ младежи получи поканата си от Россотрудничество, с които работим от доста години и то доста добре, смея да твърдя. И оттам АБВ младежи прецениха, че ние ще бъдем хората, които ще представим България  и нашата структура.

Водещ: Как работихте на форума, как участвахте в него?

Габриела Райкова: Форумът, като цяло е разделен на няколко части, една от основните са секциите на различни тематики, а в частност аз бях в секцията, която се занимава с културно-образователните проекти като фактор за сближаване на културите и изнесох доклад, който е свързан с културното ни наследство и с факторите за развитие на българо-руските отношения. Всички знаем, че нашата връзка с Русия не е от днес или от вчера. Трябваше да бъдат поставени основните акценти, един от които е черноморско-каспийския регион като възможност за културен регион. Също така говорихме за самото опазване на културното наследство и до голяма степен ролята на мира в това. Неслучайно там се роди едно изречение, че няма култура без мир и мир без култура. Двете неща са много свързани и са водещи теми и за нас, и за тях. И България, и Крим са с много ключова позиция териториално и към момента няма как да не говорим за това. И може би тук да вмъкнем, че от АБВ младежи преди няколко месеца инициирахме създаването на движение за мир, което за някакъв рекорден срок вече е разпространено на 4 континента, имаме представители в над 10 страни.

Водещ: Да припомним, че то започна от Варна.

Габриела Райкова: Започна от Варна. Защото вярваме, че Черно море трябва да е зона на мир,  спокойствие и сътрудничество. Ние вярваме, че движението трябва да е международно, за да може всяка страна, която бъде член в него, да посочи неговата необходимост. Очертали сме основни теми за България в частност: неразполагането на ядрено оръжие, недопускането на военни контингенти и респективно променянето на военните ни база от отбранителни в нападателни. Категорично повтаряме, че трябва да има актуализиране и разширяване на договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, който е направен във връзка със слагането на край на Студената война и е  в основата на архитектурата за сигурност на Европа и не само на Европа, защото този договор включва и САЩ, и Русия.

Водещ: По този начин, създавайки вашето движение за мир, вие по някакъв начин сте подсказали дневния ред на форума в Ливадия, защото форумът е приел послание за мир?

Габриела Райкова: Така се получи. Посланието за мир, което беше прието сега в Ялта, приема до голяма степен тезите, по които сме говорили, като добавя още някои отгоре, включително от типа на признаването на международното право, за което ние  нееднократно сме говорили и във връзка с Венецуела и във връзка с други проблеми. Става въпрос и за двойните стандарти, като цяло, нещо за което също говорим като икономика и разликата в двойните стандарти в икономиката.

Водещ: А и в политиката.

Габриела Райкова: И в политиката. И за двойните стандарти, ако щете в референдумите. Ние живеем с двойни стандарти, които излизат нон стоп и реално са всекидневие. Отделно един от призивите в това послание е срещу идеологиите на агресията, расизма, ксенофобията и всичко, което води до тях. Може би и ние тук малко сме изпреварили събитията, защото още преди две години пък, по инициатива на АБВ младежи беше подписана харта, която е харта за борба срещу езика на агресията и омразата и тя беше подписана заедно със 6 младежки организации и някак си е хубаво, когато работиш в една насока да виждаш, че и другите го правят и всички сверявайки часовниците ни да виждаме, че сме горе-долу на едно ниво и вървим в една посока. Пак ще кажа, че ние може би избързахме с някои от нещата, но е хубаво, че нещата се движат добре и се надяваме да има ефект от това, по което работим.

Водещ: Габриела, вие сте археолог по професия, на такава среща какво място виждате за работата на археолозите, за тези, които опазват културното историческо наследство.

Габриела Райкова: Знаете ли археологията е много особена професия, тя е професия, която те учи да погледнеш една ситуация от всички възможни страни, за да можеш да я разтълкуваш правилно. И в този смисъл, може би археолог дори на такова събитие се чувства в свои води – има си нещо, което да анализира, има си как да възприеме процесите, а когато говорим за културно наследство, ние няма как да бъдем безпричастни и аз се чувствам добре на такъв тип форуми.

Водещ: Сега въпросът ми е към Димитър Петров:  какви послания идват от петото издание на Ливадйския форум?

Димитър Петров: Както Габриела каза, посланията са предимно за мир. И аз се радвам, че ние от АБВ младежи в тази насока изпреварихме събитията, което означава, че нашата организация е жива, че мислим рационално, разумно и че сме едни от най-добрите в България, смело мога да го кажа. Относно Ливадийския форум, искам да допълня, че участваха политици и общественици от 56 страни, заедно приехме посланието за мир, държавите се обединиха против фалшифицирането на историята, насаждането на екстремистки движения, както и  за двойните стандарти.

Водещ: А вие какво участие имахте в работата на форума?

Димитър Петров: Моето участие беше среща с вицепремиера на Крим Георгий Мурадов, срещата с него премина по много интересен начин, той е много благ човек, добронамерен към България.

Водещ: Той е бивш посланик у нас.

Димитър Петров: Абсолютно, той е бил посланик в страната ни през периода от 1992- 1996 г. С него обсъдихме ситуацията в България, поразпита ни, със сигурност му стана приятно да ни види. Поговорихме над факта, че в момента само АБВ се бори против закупуването на самолета Ф-16, една наболяла тема у нас. Знаете, че нашият председател Румен Петков настоя за незабавен мораториум върху сделката. Според нас нашата държава планира да закупи много скъпо нещо, което няма да бъде експлоатирано по начините, чрез които да отговори на въздушната ни защита. Също поговорихме за двойните стандарти, аз като европеец не искам да бъда второ качество човек, особено като младеж искам да развием България, не моето дете утре да ме пита „Тате, защо така стана“, аз искам да знам, че съм направил нещо, по-добре да ме е яд, че съм направил нещо, отколкото, че не съм.  Обсъдихме и че от АБВ единствено последователно работим за отмяната на санкциите срещу Русия, това го обявихме в ЕС в ЕП, миналата година в Брюксел, пак само младежи от АБВ бяхме. Поговорихме за ситуацията в Крим.

Водещ: Какво пожелание отправи г-н Морадов за България?

Димитър Петров: Да си бъдем братски народ такъв какъвто сме и такъв, какъвто трябва да бъдем. Ние сме били винаги от едно семейство, славяни и така трябва да бъде. Това е и нашето лично мнение.

Водещ: Габриела, според вас, какво е посланието на форума от Ливадия?

Габриела Райкова: Да се придържаме към мира, но мира в много сфери. И може би, защото точно това при тях не е декларация, не е някакъв вид документ, те така си го наричат – Ливадийско послание за мир. Така е озаглавен официалният документ, което може би казва много за самият форум. И се говори за сближаването чрез културно-хуманитарната сфера, спазването на историческата истинност за събитията, осъждането на расизъм, ксенофобия. Но основното послание остава: съхраняването на мира е главната мисия на човешката цивилизация. И как трябва да работим заедно, как трябва да има диалог и как без диалог нищо няма да се случи.

Водещ: Пътят за решаването на проблеми минава задължително през диалога, ние трябва да си говорим, когато си говорим си, стигаме до истината.

Габриела Райкова: Ние точно поради това сме и против санкциите срещу Русия, защото вярваме, че санкциите никога не са решавали проблеми, те никога не са водели до нещо положително. Те или са задълбочавали един проблем или не са вършили никаква работа. И в тази връзка, предпочитаме да ги няма, за да може да работим спокойно и когато има проблем той да се решава, защото санкциите не са решение. Те са някаква временна мярка, която към момента освен, че страдаме от тях и то странични хора,  защото колкото и смешно да прозвучи, може би страните обвързани с Русия страдат малко повече от Русия от тези санкции.  И ние се иска да ги няма, иска ни се да можем да работим спокойно. Да няма и разликата при икономическите двойни стандарти от тип на „Северен поток“ и Южен поток“, нали на едното място е икономическа сделка, на другото е зависимост.

Водещ: А вие как се чувствахте сред връстниците си, за какво разговаряхте, какво ви питаха?

Габриела Райкова: Този тип събирания и този тип форуми са базирани на 50- 60 човека от различни страни, в случая бяхме от над 50 държави, които имат еднаква визия за нещата, еднакви идеи и е много лесно да се седне и да се разговаря. Защото когато седнете да обсъждате каквито и да е било теми, които ви вълнуват в момента, сте горе-долу на една вълна. Давате си идеи, помагате си,

Водещ: Подкрепяте се, допълвате се.

Габриела Райкова: Да, много е хубаво, когато виждаш, че имаш съмишленици, дават ти допълнителна увереност.

Водещ: Енергия?

Габриела Райкова: Абсолютно невероятна енергия, Върнахме се толкова положително заредени, с толкова нови сили да продължим напред. Имахме страхотно изживяване и от професионална, и от лична сфера.

Водещ: А остана ли ви време, за да разгледате историческите следи на града?

Димитър Петров: Разбира се, остана. Невероятно място, с невероятни хора. Когато се тръгвахме за летището ние 15 минути не можехме да се разделим едни с други. Така стана, че с половината група бяхме до Шереметиево за втория самолет, там се повтори ситуацията. Това е повече от красноречиво. Що се отнася до Крим, той е изключително красив, и Ялта, посетихме и ливадийския дворец.

Водещ: Резиденцията на руските царе, тя е известна.

Димитър Петров: Беше невероятно. Но най-голямо впечатление оставиха у нас хората в Крим. Те са спокойни от ситуацията там, с приповдигнато настроение са, тъй като смятат, че влизането в Русия рязко ще повиши жизненият им стандарт. И според мен е така, имаме пример как пенсиите има бяха вдигнати още с влизането.

Водещ: След Ливадийския форум, какво следва? На къде ще вървят младежите на АБВ?

Димитър Петров: Към спечелване на местните избори и само нагоре.

Габриела Райкова: Аз искам само да допълня с две думи, във връзка на това, че попитахте за младежите и как се чувстваме сред тях. Интересното на този тип форум е не само младежите, тъй като – да, ние сме поканени по младежка линия, но разделението по секции е на доста по-високо ниво. Защото във всяка секция има представители на различни структури, които са свързани с ръководството на Руската федерация. Например в тази, в която бях аз, водещи бяха зам.-председателят на Комитета за наука, образование и култура към Съвета на федерациите и зам.-председателят на Държавния съвет на Република Крим, а официален гост беше заместникът на Генералния съвет на партия „Единна Русия“. Така че там освен, че се запознаваме с наши връстници, видяхме и как реагират на конкретни ситуации хората, които имат малко повече стаж от нас.

Водещ: Имали сте възможност да получите политически анализ от първа ръка и така действително да сверите и вашите часовници?

Габриела Райкова: Хубавото е, че не само нашите връстници и организатори ни приемат добре, а всички хора, с които се срещнахме. Там в момента, в който те видят и чуят откъде си, чуят ли България, са много мили, страшно добронамерение, разговарят по всякакви въпроси, няма дистанция.

Водещ: Обсъждаха ли се санкциите и отношението към Русия, съобразно последните събития?

Габриела Райкова: Възможно е да са се обсъждали в някоя от секциите, които ние не сме посетили. Аз лично от моя страна, мога да кажа, че в тази, която беше за култура, не се е обсъждало, тъй като ние хората на културата сме една идея малко по-настрани от това. Не че не ни вълнува.

Водещ: За вас е важно да има мир.

Габриела Райкова: За нас е важно да има мир и да има разбирателство, и да има диалог.

Водещ: А при вас, при срещата ви с г-н Мурадов?

Димитър Петров: Пак повтарям беше невероятна. И тук искам да допълня, че ние като младежи от АБВ сме обикаляли много различни форуми, преди няколко месеца бяхме и в Индия, преди това бяхме и в Брюксел. Във всичките държави сме се чувствали добре, но така както се чувствахме в Крим, не може да се опише. Буквално си бяхме вкъщи.

Габриела Райкова: Между другото ние не сме първите, които отиват в Крим от АБВ. Преди може би около два месеца зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева беше там на икономически форум, като тя беше единственият представител. Смея да твърдя, че тя направи запомнящо се представяне там, че действаме разнопосочно, всички за последната една година, както колегата каза – Франция, Индия, Русия, имаме представяния  в Белгия и в Индия, изобщо работим и на международно и на национално ниво.

Димитър Петров: Станахме едно голямо семейство, и Facebook допринесе за това.

Водещ: И сега ви предстои подготовка за изборите?

Габриела Райкова: И смело напред.

Цоня Събчева