Габриела Стойчева, Държавен архив-Видин: Видинчанинът Виден Табаков е бил участник в екипите, осигурили безопасността на „Аполо“

 

Габриела Стойчева от Държавен архив – Видин в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“

 

Радио „Фокус“: Какъв е пътят на  Виден Табаков?

Габриела Стойчева: Виден Илиев Табаков е български авиоинженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн“ и космическите кораби „Аполо“.  Роден е на 14 декември 1919 г. в с. Стакевци, Белоградчишка околия. Той е най-голямото от трите деца на заможен търговец.

Завършва Народна мъжка гимназия ”Цар Симеон” във Видин през 1939 г. и веднага след това заминава за Прага, където се записва да следва машинно инженерство в Карловия университет. Избухва Втората световна война и окупацията налага да се прехвърли в Германския университет в Прага, където се дипломира  през 1942 г. През 1944 г. се жени за германката Гунхилд Ромбуш, с която имат две дъщери – Ирина и Фелицита. Записва и завършва предсрочно “Аеронавтика” в Берлинския политехнически университет.

През 1945 г. защитава докторска дисертация в същия университет. Тогава за пръв път се среща с проф. Вернер фон Браун, германски ракетен специалист,който е един от членовете на журито. През 1946 г. става доцент по аероинженерство  в същото висше училище.

Докато работи по дисертацията си, преподава в университета и паралелно с това сътрудничи на човека изобретил първия турбореактивен двигател – Ханс фон Охайн.

През 1948 г. заминава за Аржентина, където заедно с италиански и немски инженери участва в разработването на първия аржентински реактивен  самолет. Паралелно с това участва и в други проекти, не само в областта на космонавтиката, но и в изследвания за подобряването качеството на подводници и др. техника.

Радио „Фокус“: Как Виден Табаков  стига до „Аполо“?

Габриела Стойчева: През 1956 г. семейството се завръща в Германия. Голямата космическа надпревара вече е започнала. По това време Вернер фон Браун работи в САЩ по космическата им програма. Като утвърден експерт, той има право да избира специалистите, с които да работи. Тогава, той отправя покана към Виден Табаков. Табаков  приема и през 1958 г. заминава за САЩ, където започва работа като професор по космическо инженерство в университета в Синсинати, щата  Охайо. Така двамата учени започват съвместна работа по космическата програмата „Аполо”, която се сблъсква с непреодолими трудности. Изстреляните ракети буквално се стопяват във въздуха. Задачата на Табаков е да създаде сплав, която да издържа на изключително висока температура. В лабораторията на университета в Синсинати, Табаков успява да създаде специални металургични покрития и сплави, които да осигурят на ракетните двигатели, устойчивост до 1800 С.  Реално той е един от пионерите в разработването на космическата програма “Аполо”, свързана със стъпването на първия човек на Луната – Нийл Армстронг. След успешната мисия, Армстронг става студент на Табаков, а по- късно и професор в университета.

Радио „Фокус“:  Обучава ли Виден Табаков свои последователи?

Габриела Стойчева: Интересът на Табаков към образованието в областта на космическите изследвания, среща разбиране от ръководството на университета и през 1959 г. към университета се открива Институт за космически науки с магистърски и докторантски инженерни програми.  До 2000 година, когато все още работи активно, повече от 55 докторанти и над 1000 магистри завършват програмите по космонавтика. Дипломен ръководител е на над 150 магистри и научен ръководител на над 49 докторанти. Заедно с това провежда редица научни изследвания и изпитания като технически ръководител, съветник и изпълнител за НАСА, американските въздушни, военноморски и наземни сили.

Проф. Табаков осигурява за университета повече от 100 млн. долара, чрез ръководените от него научни проекти. С решение на Борда на настоятелите на университета от 17 ноември 2009 г. лабораторията, която той създава, носи неговото име.

Радио „Фокус“: С какво са свързани научните интереси на проф.Табаков?

Габриела Стойчева: Като част от екипа на НАСА участва в опитите около изстрелването на космическите ракети „Сатурн“ и създаването на космически кораб по програмата „Аполо“. Над 45 години той е един от изявените и активни изследователи на НАСА. Научните интереси на проф. Виден Табаков са свързани с разкриване на причините за корозия и увреждания на турбодвигатели, топлопренасяне, аерокосмически транспортни средства и подемнозадвижващи системи за тях.

Той е световно признат експерт в областта на високотемпературната корозия и защита от нея, чрез износоустойчиви материали и покрития.

Значим е неговият принос за повишаване живота на съоръжения, в които са въплътени оригинални идеи и най-съвременни научно-технически постижения. Създава тунел за симулация на аеродинамични условия, в който се установява корозията на перките на турбодвигателите. Неговите изследвания удължават експлоатацията на самолетните двигатели от 140 часа до 800 часа.

Автор е на над 400 научни публикации. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери.

През 2014 г. е обявен за почетен инженер на НАСА. Името му е записано в книгата “Лица на паметта”, на видно място, при най-знаменитите постижения на научната и техническата мисъл.

На 6 юни 2015 г., в дома си в Синсинати, на 95 годишна възраст, Табаков напуска този свят.

Радио „Фокус“: В края на миналата година Държавен архив – Видин представи изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“. Разкажете ни за нея.

Габриела Стойчева: Изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“ се откри в Държавен архив – Видин в навечерието на 99-годишнината от рождението на проф. д-р инж. Виден Табаков – 14 декември .  Изложбата е подготвена съвместно от Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, която през 2017 и 2018 г. дари документи от личния архив на проф. Виден Табаков на Централен държавен архив – София, заведени във фонд №1536.   Освен гостуващата изложба, посетителите в Държавен архив – Видин могат да разгледат документи и вещи свързани с Виден Табаков, съхранявани в Отдел “ Държавен архив” – Видин, в СУ “Цар Симеон Велики“ и от негови родственици.

Могат да се видят – протоколни книги от заседанията на учителския съвет при Бдинските слети гимназии (днес СУ „Цар Симеон Велики“) с данни за успеха и поведението на Виден Табаков като ученик в VІ и VІІ клас през 1936, 1937 г.; наредба и протоколи от зрелостните изпити на учениците от Видинската мъжка гимназия и свидетелство за зрелост на Виден Табаков от 1938 г.; визитна картичка на професора и писма до роднините му, както и подаръци за тях, при първото му посещение във Видин през 1997 г.; сгъваема чашка, която Виден Табаков е носел винаги при пътуванията си; снимки на Виден Табаков със съпругата му Гунхилд Табакова, от срещи с брат му – Иван, сестра му – Богдана и племенниците му през 2003 г.; снимки на дъщеря му Фелицита Табакова със семейството и от посещението на проф. Хамед, д-р Георги Дренски, проф. Георги Сотиров, проф. Борислав Тошев и Цветко Лилкин във Видин и Белоградчик през 2016 г.  За изложбата отец Петър Стоянов, който е и художник, предостави своята картина „Родната къща на проф. Виден Табаков“.  За гостите се излъчи и филмът на БНТ „Българинът, който докосна Луната“.

Анна ЛОЗАНОВА