Габровски ученици пренесоха учебните си часове в музея

Габрово. Габровски ученици излязоха от класните си стаи и пренесоха учебните си часове в Националния музей на образованието в града. Идеята им е част от изпълнението на проект на Министерство на образованието, под надслов „Осигуряване на съвременна образователна среда“, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Бояна Пенчева, уредник в НМО. Децата са от трети клас на ОУ „Ран Босилек“ в Габрово. Техен класен ръководител е Росица Димитрова, която ги заведе в Музея.

Основната цел на занятието беше да се открият разликите между килийното обучение и светското образование чрез запознаване с възстановките в музея, с дейността на първите просветители и учители чрез докосване до съхранените движими културни ценности.

Първата група се запозна и с делото на Благодетеля Васил Априлов, разглеждайки новата музейна изложба „Ние живеем за нашите потомци“.
В проекта участват общо 121 деца от ОУ „Ран Босилек“.

Училището е кандидатствало за финансиране по Националната програма на Министерството на образованието и науката „Осигуряване на съвременна образователна среда“ в модул „Музеите като образователна среда“. НМО е бенифициент по същия модул с проекта „Старото школо разказва“. Модулът дава възможност в музея да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователните предмети с деца до седми клас.

Луиза ТРАНЧЕВА