Галиб Гасимов: Географията на изложбите с картини на азербайджански художници се простира на хиляди километри от нашата страна

 

Галиб Гасимов, директор на Азербайджанската държавна художествена галерия в интервю за Радио „Фокус“

Водещ: На кое ниво се изграждат културните връзки между България и Азербайджан?

Галиб Гасимов: Между двете държави има големи възможности за развитие на отношения в областта на култура и туризма. Културата винаги е била начин за сближаване на хората, за намирането на общ език между тях. Министрите на култарата и на двете държави провеждат срещи и на международно ниво, и в двустранен формат. Бившият министър на културата Вежди Рашидов няколко пъти беше в Баку. По време на едно от посещенията му лично го придружавах. Той се срещна с наши известни културни дейци и дейци на изкуството. Азербайджанската държавна художествена академия го избра за „доктор хонорис кауза”. Подписани са съответни меморандуми, протоколи в сферата на култура между двете страни. Смятам, че трябва още повече да работим в тази област. Изложбата под наслов „Азербайджан – вселена от магически цветове”, откриването на която ще се състои днес във вашата Национална художествена галерия, ще стане поредната стъпка в развитието на сътрудничество ни в областта на културата.

Водещ: Какво можете да ни разкажете за дейността на Азербайджанската държавна художествена галерия, която ръководите?

Галиб Гасимов: Азербайджанската държавна художествена галерия беше създадена преди 45 години. Основно функционира като музейна организация. Въпреки това, за разлика от музеите, експозициите на галереята се сменят гъвкаво и оперативно. През годините във фонда на галереята се събраха до 12 000 картини. Това включва живопис, графика, скулптури и произведения на декоративното изкуство. Избраните образци на най-ценните произведения на азербайджанските художници – редки перли на изкуството, се охраняват в галерията. Фондът на Азербайджанската държавна художествена галерия се използва тъкмо по време на много държавни събития в републиката,  дни на културата, изложби в чужбина. Освен това се провеждат и научни изследвания. Подготвен е единен електронен каталог на произведенията, които се намират във фонда на галерията. Това означава каталогизиране на 12 000 произведения. Сега работим и върху създаването на богата електронна информационна база, която отразява живота и творчеството на азербайджанските художници. Създадени са портфейлите на до 500 художника, където подробно се отразява информацията за тях. Много скоро ще почнем процес за добавяне на тези портфейлите в информационната ни база. Същевременно ние сътрудничим и с младите художници. Реализираме различни проекти в посока на подкрепа, запознаване и развитието на тяхното творчество. Организират се пленери под открито небе. С една дума притежаваме богата съкровищница и трябва да работим, за да я представим.

Водещ: Изглежда, че имате богато и древно културно наследство. Можете ли накратко да представите на нашите слушатели страната ви и нейната култура?

Галиб: Азербайджан е най-голямата по площ и население държава в Южен Кавказ, която има древна култура и голям потенциал за развитие на туризма. Това е държава, която едновременно дава възможност за почивка и да се видят различни богати култури. Расположението й на кръстопътя между Изток и Запад, на Великия път на коприната, благоприятна природа, богати икономически ресурси и запаси винаги правеше страната ни много интересна. Долната женска челюст, намерена в Азъхската пещера, която се намира във Физулински район на Азербайджан се датира от III хилядолетие пр. Хр. Нашата страна по древността на своята материална култура е сравнявана с материалната култура на Олдувай. В нашата държава ние реализираме големи проекти, насочени към развитието на културата и изкуството. Редица образци на азербайджанската култура са включени в репрезентативния списък на ЮНЕСКО. От 11 съществуващи климатични зони в света, 9 от тях са в Азербайджан. Ислямската религия е основна. Въпреки това, евреи, руснаци, лезгини, грузинци и други етнически групи, които на брой са повече от шестдесет, имат равни права в Азербайджан. Те са запазили своя религия и култура, език и ги развиват. В Азербайджан наравно с джамии вие можете да видите и руски православни църкви, и христиански храмове, и еврейски синагоги, и католически църкви. Хората тук живеят свободно и безгрижно. В резултат на арменско-азербайджанския конфликт на азербайджанските територии окупираните от Армения са разрушени всички културни паметници, музеи, художествени галерии. Дори въпреки това в нашата столица Баку за сметка на азербайджанската държава е ремонтирана и съхранена арменската църква. Мултикултурализъмът е една от приоритетните насоки на държавната политика на страната ни. Президентът на Азербайджан обяви изминалата година в държавата за година на мултикултурализма. А тази година е обявена за година на Ислямската солидарност. От дълго време се провеждат форуми за междукултурния диалог, международни хуманитарни форуми – това е така нареченият Бакински процес. Азербайджан е постоянен участник в музикалния конкурс „Евровизия”, заема водещите места. През 2012 година конкурсът „Евровизия” се провеждаше в Баку, а през 2015 година за пръв пъв в света тук се провеждат Европейски игри. С една дума Азербайджан притежава древна и богата култура и е подходяща държава за спорт, туризъм, пътешествия, за съдържателна и приятна почивка. Трябва да отбележа, че на 12-22 май т.г. Азербайджан ще е домакин на много важни както за света, така и за ислямския свят спортни състезания – IV Ислямски игри на солидарността.

Водещ: Какво е състоянието на съвременното изобразително изкуство в Азербайджан. Какви са основните постижения на художниците в Азербайджан?

Галиб Гасимов: Изобразителното изкуство е неразделна част от онази древна култура, за която говорих преди малко. В момента в Азербайджан има голям интерес към художествено изкуство. И за това има редица естествени и исторически причини. Защото корените на художествено изкуство можем да намерим в древността. Изображения върху скалите в Гобустан, уникална архитектура, средновековни школи на миниатюрата, стенописи в дворци, шарка „шебеке”, грънчарство и златарство, медникарство, килимарство – всичко това е изкуство, с което нашите хора се занимават от древността. В момента в обществената структура, наречена Съюз на азербайджанските художници, членуват около 2000 души. Тук са събрани професионални живописци, скулптори, майстори на приложното изкуство и художествени критици. Този съюз има свои представителства в три големи регионални центъра на републиката – Гянджа, Нахичеван и Шеки. В 34 града на републиката съществуват държавни художествени галереи. Във всички градове и райони функционират музикални и художествени училища. В среднообразователните училища изобразителното изкуство се преподава от І клас. Освен това, през 20-те години на миналия век беше създадено специално училище, където получават художествено образование. В Бакинския художественен колеж „Азим Азимзаде”, Азербайджанския държавен университет на културата и изкуството, Азербайджанския държавен педагогически университет, Азербайджанската държавна художествена академия студентите професионално изучават тайните на художествено изкуство. Тук има както бакалавърска степен, така и магистърска. Тези, които искат да получат степен „доктор на философските науки по изкуство” кандидатстват в Института по архитектура и изкуство към Националната академия на науките. Пишат научни трудове, издават списания и т. н.

Водещ: Какво предприема азербайджанската държава, за да подкрепи художниците, за развитието на тяхното творчество?

Галиб Гасимов: Втората част от един от предишните въпроси беше за постиженията на азербайджанските художници. Трябва да отбележа, че географията на изложбите, където са изложени картини на нашите художници е доста обширна; на хиляди километри от нашата страна в Бразилия, Съединените щати на Америка, Китай, Южна Корея, Индия, в държавите в Средна Азия, Русия, Грузия, Турция, Германия, Франция, Полша, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Испания, Унгария, Молдова… Този списък е много дълъг. В тези страни са подредени произведения на азербайджанските художници. От 2007 година Азербайджан е представен с национален павилион на Венецианското биенале. И тази година ще продължим тази традиция. Картините на известните ни художници са подложени в различни изложбени зали и музеи. Картините на азербайджански художници Тахир Салахов, Тогрул Нариманбеков, Джавад Мирджавадов, Мирнадир Зейналов, Фархад Халилов и други бяха продадени на висока цена на международни аукциони като Сотбис и Кристис. 100-годишнината на гениалния художник Саттар Бахлулзаде през 2009 година беше отбелязана на ниво ЮНЕСКО. В същото време се провеждат различни изложби на големи художници и в Азербайджан. Всичко това става възможно с подкрепата на азербайджанската държава. Най-видните художници на Азербайджан получават от президента на държавата специални стипендии, награждават се с ордени и медали. На тях безплатно се предоставят ателиета. Всяка година на 50 представители от средното и възрастно поколение и на 20 души от младите художници се дават стипендии. През последните 10 години Министертвото на културата и туризма беше купило и попълнило фонда само на Азербайджанската държавна художествена галерея, която ръководя, с повече от 1 200 картини като на авторите заплащаха високи хонорари.

По линия и при организация на най-голямата обществена и неправителствена организация на Южния Кавказ Фондация „Хейдар Алиев” се реализират много големи и интересни проекти.

Цоня Събчева