Галина Иванова, алерголог: Алергичната хрема е водещото заболяване в Бургаски регион

За характерните алергии по време на пролетния сезон, както и за уязвимите групи хора Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с алергологът Галина Иванова.

Фокус: Г-жо Иванова, кои са най-характерните алергии при настъпващия пролетен сезон?

Галина Иванова: Най-честите алергии за пролетния период са поленовите алергии, предизвикани от алергени от външната среда или от т.нар. „аутдор“ алергени – полените. Те предизвикват риноконюнктивита и поленовата астма, които са сезонните алергични заболявания. От 15 до 20% от населението на света боледува от тези заболявания. Интересно е, че поленът представлява мъжката полова клетка, мъжката гамета, като при ветроопрашваните растения те се отделят в голямо количество. Чрез вятъра могат да бъдат пренесени на големи разстояния. Затова и понякога алерголозите се молим за дъжд, защото той отмива полените в атмосферата, докато в сухо време те изобилстват във въздуха.

Фокус: Кои са най-големите източници на алергии в природата?

Галина Иванова: Най-големите източници са тревните и растителните видове, последвани от плевелите и от дървесните видове. Много се надценява ролята на дървесните видове, най-вече на тополите. Много хора казват, че са чувствителни към пухчетата на тополите, но те са един прикрепителен механизъм, женската оплодена клетка, и те съвпадат с цъфтежа на поленовите зърна на житните растения. В умерените северни географски ширини дървесните полени – трева, елша, лешник, се появяват първо през месец март и април. Това са първите дървесни видове, които цъфтят. Едва 10% от населението на България има чувствителност към дървесните видове. От края на месец май през юни основна роля играят тревните полени като тимотейка, ливадина, райграс и напоследък коментираното нарастващо значение на амброзията, като в Бургаски регион има много площи с амброзия. Амброзията всъщност е плевел, но предизвиква много тежки проблеми. Отделените полеми се задържат в атмосферата до края на месец август до началото на септември. България, като една „цъфтяща“ страна, от края на месец март до октомври винаги има растение, което да цъфти и да предизвиква алергии. Това е един много дълъг поленов период.

Фокус: Какви са рисковете при алергиите и кои групи са най-уязвими?

Галина Иванова: Хората, които са чувствителни към определен полен, могат да проявят кръстосана чувствителност към някои други видове. Например онези, които имат чувствителност към бреза, са чувствителни и към ябълка. Това се дължи на един белтък, който се нарича свързващ протеин – профилинът. Сенната хрема засяга близо 15% от населението в света. Тя протича много тежко, когато не се вземат предварителни мерки. Всички могат да бъдат засегнати от алергия, но същественото е, че съотношението деца – възрастни е 2:1, тоест алергиите са два пъти по-чести при децата, отколкото при възрастните. Децата порастват, но продължават да носят алергиите. Те не оздравяват, защото алергията е хронично състояние, обусловено най-често от гените. Затова са необходими превантивни мерки, за да може при поленния период да не се предизвикват усложнения. Атопичният марш в всъщност развитието на алергичните заболявания. При определена възраст при децата се проявяват различни алергични заболявания, които започват обикновено в най-ранна детска възраст. Началото поставя алергичната екзема, а след това алергичната хрема, която е ринитът. В по-късна възраст, около 6 години, се развива бронхиалната астма. Честотата на засегнатите от бронхиална астма е от 10 до 15% при децата, а при възрастнтие между 5 и 10%.

Фокус: Кои алергии са характерни за Бургаския регион?

Галина Иванова: За Бургаски регион са характерни всички видове алергии. В този период са преобладават полинозите. От началото на тази година досега през кабинета ми са минали 197 деца до 18-годишна възраст. Останалите пациенти са възрастни, като най-значителен процент от тях са засегнати от алергичен ринит. Алергичната хрема е водещото заболяване в Бургаски регион. Сега е и сезонът, в който започват да се отключват и простъпите на бронхиална астма. Основните симптоми са кихане, сърбеж в очите, небцето и носа, обилно отделяне на воднив секрет от носната лигавица и главоболие. От сеннна хрема страдат предимно жителите на големите градове. Причините са комплексни, но най-вече поради това, че в градска среда има голям процент на алергенна натовареност, замърсявания и автомобилни газове. Самите полени не са чисти, а съдържат частици от дизелово гориво и прах.

Силвия ДОНЧЕВА