Галина Стоянова, кмет на Казанлък: В тазгодишния Фестивал на розата акцентът ще бъде поставен върху продукцията от долината – розовото масло

Снимка: Община Казанлък

Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък,в интервю за сутрешния блок “Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Богата културна програма е предвидила Община Казанлък през месец май, сред която е и Фестивалът на розата. С кмета Галина Стоянова ще говорим за традиция, култура и обичаи. Честит празник, г-жо Стоянова.

Галина Стоянова: Благодаря, честит празник на всички слушатели на Радио „Фокус“.

Водещ: Какви събития сте предвидили днес по случай 9 май?

Галина Стоянова: Ние сме дали възможност на младите хора да отбележат празника и тази чест се падна на най-голямото ни средно училище „Екзарх Антим I” в града, което е едно от 30-те училища в България и единственото в област Стара Загора училище посланик на Европейски парламент. Днес те ще направят празничен концерт в училището на тема „Избери своето бъдеще“ и след това ще направят няколко събития в центъра на града, свързани с информиране на гражданите с брошури и книжки за ЕС, както и организират празнични народни хора в центъра на Казанлък. Освен младите хора в отбелязването на 9 май ще се включи общинска библиотека „Искра“, която прави една изложба „Назад към корените“, галерията ни на „Искра“ №4, която прави Ден на Европа с концерт на съставите на читалище „Възродена искра“ и вечерта ще завърши с гала концерт на една от нашите най-добри балетни формации „Грация“, която прави своя гала концерт на тема „Танцът кръстопът на приятелството“.

Водещ: По-скоро Денят на победата или Денят на Европа?

Галина Стоянова: Аз мисля, че двете неща са свързани и безвъзвратно едното без другото не могат и както трябва да отдаваме уважение на датата 9 май като Денят на победата, така трябва и да признаваме Денят на Европа, той неслучайно е избран на тази дата, защото наистина без тази победа едва ли щеше да има и Обединена Европа.

Водещ: Г-жо Стоянова, както представих и в началото на нашия разговор, програмата за Фестивала на розата винаги представлява интерес за обществото, за гражданите, каква е идеята на тазгодишният празник?

Галина Стоянова: Тази година ще заложим повече на самия продукт – розовото масло, досега правихме така, че фестивалът преминаваше под мотото „Красота, цветя, феерия“. Тук в тазгодишния фестивал искаме да обърнем малко по-специално внимание на продукцията, която произвежда нашата долина, нашият град, нашите розопроизводители. Защото тя наистина е много високо оценена навън, но като че ли не толкова оценен тук в България като работа, като значимост, като постижения на хората, които се занимават с това производство. И затова ще започнем още на 10 май в утрешния ден. Празниците започват с една конференция, която се организира от БАН и Регионалния академичен център в Казанлък и Института по розата. Тя ще бъде национална и в нея ще участват представители и на академията, и на института, казанлъшки фирми, заинтересувани страни от розопроизводителите. Темата е „Българската маслодайна роза – история, традиции и наука“. Темите наистина са интересни. Още един такъв феномен като годишнина има във фестивала. На 1 юни се навършват 55 години от създаването на вестник „Искра“, който мога още веднъж да повторя, че е феномен на българския печат и тези празници ще минат и под мотото и на тази годишнина. Е няма как фестивалът да няма и традиционните си събития, изборът на 51-та Царица роза ще бъде на 17 май, с водещ Орлин Павлов. Журито ще бъде тази година под специален знак, тъй като в Казанлък се учредиха 20 години от чартирането на Ротари клуб. Общината даде шанс на ротарианците да журират тази годи избора на Царица роза и да понесат тази голям отговорност. Коронясването на царицата  е в петъчната вечер на 31 май с едно много красиво шоу, което ще бъде на фолклорна основа, за да покажем наистина корените си и българщината си. На 2 май карнавалът в Казанлък ще бъде под мотото „Началото“. През всичкото това време до кулминацията на фестивала, всеки един ден от 24 май нататък ще се провеждат розобери в различните населени места на долинната, като започваме с емблематичното розово. Така че ще бъде и красиво, но и ще разсъждаваме доста повече на темата как да помагаме и как всъщност реализираме продукцията си от розово масло, така че държавата ни да има положителен ефект, а всички хора, които продължават да държат тази стара българска традиция, защото тя не се е променила съществено от нейното създаване, как те работят и какъв е стимулът да продължават да го правят.

Водещ: Казахте, че фокусът тази година ще бъде върху самият продукт, тук може би трябва да поговорим малко за самото значение и на Института, който също спомнехте по розата в Казанлък, за неговото значение?

Галина Стоянова: Да, той ще бъде в основата на първото в България изложение на българската парфюмерийна индустрия, темата е „тенденции и аромати“. Изложението ще продължи през цялото време на целия празничен фестивал, ще бъде ситуирано в Музея на розата. Поканили сме най-активните, най-продуктивните фирми на българската парфюмерия и се надяваме да срещнем хората, които могат да им бъдат от полза експертите в института с онези, които създават и използват продуктите на етеричните масло. Така че наистина досега не е имало такава връзка, не е имало такава среща. Ние очакваме от това изложение това да е само началото и да се превърне в традиция, за да може да се ползват всички създадени неща, които Институтът пази и да може да бъде полезен.

Водещ: Г-жо Стоянова, колко години вече пазите традициите и обичаите на розата?

Галина Стоянова: Повече от 100 години, вие знаете, че фестивалът е известен в целия свят, че е един от най-старите фестивали, посветен на цветята, на българското цвете, на розата и аз неведнъж съм казвала, че Казанлък е побратимен с градове и държави от целия свят от почти всички континенти. Защото е много важно хората, които идват да видят фестивала да разберат как сме опазили тази традиция и как всяка година искаме тя да бъде по-добре показана, по-добре разказна тази приказка и да се докоснат до нея, защото тя не е легенда.  И ако искаме пък розопроизводството и долината и розите да са причина да се развиваме и като туристически регион, ние не разказваме легенди, това е една истинска феерия, това е един истински поминък, който може да се види, да се пипне.  Още повече, че тази година туристите на изложението ще могат да направят и своя уникален парфюм. Ще има щанд, на който всеки турист, който дойде на изложението ще може да седне и с уникалното си разбиране за собствените аромати, които ще подбере от етеричните масла да направи и своя парфюм.

Водещ: И тук е моментът да приканим и нашите слушатели да посетят това събитие.

Галина Стоянова: Заповядайте в Казанлък. В Казанлък вече започва своите празници от утре, програмата е на сайта на общината, на информационния център, така че всеки в интернет може да я проследи и си да избере това събитие, което ще го докосне най-добре.

Йоланда ПЕЛОВА