Галина Тодорова, психолог: Все повече деца страдат от тревожност във Варна

Галина Тодорова, психолог от Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-жо Тодорова, какви са най-честите случаи на тревожни разстройства в практиката Ви и на каква възраст са най-честите пациенти?

Галина Тодорова: Зачестяват случаите на тревожни разстройства и паник атаки във Варна. Все по-често млади хора посещават кабинета ми, идват за консултация с цел помощ, възрастовата граница е паднала. Смятам депресията като често срещан проблем в живота на хората. Явява се болестта на 21-ви век. Това е едно коварно състояние, в което може да попадне човек много бързо. Задълбочава се и човек изгубва смисъла, желанието и удоволствието от живота.

Фокус: Имате пациенти деца. От какво страдат най-често те?

Галина Тодорова: Все повече деца страдат от тревожност във Варна. Причината е проблем на родителите във взаимоотношенията си в семейството. Тогава децата изразяват своето страдание чрез агресия, която може да бъде насочена или навън – към училище, детска градина или другарчета, или навътре – към тях самите. Има вероятност да се затворят, да изпитат тъга, нежелание за общуване. Проблемите са обикновено от семеен тип, които се отразяват върху самото дете. Срещат се и други с невротични проявления – тикове, напикаване.

Фокус: Занимавате се и с лечение на булимия и анорексия. Усеща ли се спад на такива пациенти или напротив?

Галина Тодорова: Напротив, нараства броят на булимиците и анорексиците във Варна. Хранителните разстройства и вглеждането във външния вид е характерно за нашата култура и за модела на подражание в младите хора. Желанието да изглеждат добре е причина да попаднат в капана на анорексията. Започва се хранителен режим, свързан с фитнес посещения, намалява се консумацията на въглехидрати и без да усетят попадат в този капан“, каза още Галина Тодорова. Компулсивното преяждане е много срещана диагноза и болест при младите. Тъпчат се с храна и така запълват празнината в себе си. Обикновено това преяждане се обяснява с липсата на любов, топлота и подкрепа, на приемане и утвърждаване.

Фокус: Отразява ли се на хората смяната на часовото време и сезоните?

Галина Тодорова: Часовото време нямам впечатление дали се отразява негативно върху хората, но самият преход в сезоните есен-пролет се отразява на емоционалното състояние, тогава се увеличат паник атаките и депресиите.

Фокус: Защо прибягват хората до наркотиците, алкохола и хазарта?

Галина Тодорова: Често хората, които прибягват до наркотици, алкохол и хазарт, го правят, за да избягат от реалността. По този начин те потушават болката, това, което трудно преживяват и невъзможността да се борят с нея, предпочитащи да избягат. По-младите пробват такива стимуланти по подражание, за да не се дели от групата на себеподобния, да не бъде различен и отхвърлен. Пробват всичко, което се предлага масово на пазара. Повечето намират удоволствие, други не, но в повечето случаи продължават да употребяват. Трябва да има една здрава семейна среда, която да дава житейски ценности и моделите на подражание да са стабилни. При такива условия, дори и да пробва детето, то ще спре.

Фокус: Намаляват или се увеличат депресираните хора във Варна?

Галина Тодорова: Увеличат се със сигурност.

Фокус: Разкажете повече за паник атаките, от какво се появяват, как да ги избегнем.

Галина Тодорова: Липсата на цел и посока помага за отключване на панически атаки. Основните причини за поява на паник атаки са генетическа обремененост, стрес, който провокира тревожност в хората, неудовлетвореност, липса на цел и посока. Стресът, който преживяваме в днешно време, се отразява върху нас. Самият начин на живот преди години е бил много по-спокоен, имало е повече физически труд, отколкото умствен. В днешно време има бум на информационни технологии, на информация, която човешкият мозък трудно преработва и приема – от това напрежение се получават паник атаките. Има случаи, в които хората потискат емоциите си, особено гнева. Ще обясня действието на паническите атаки чрез тенджера, пълна с вода. Тенджерата е нашата душа и мозък, в която потискаме емоциите, като поставяме капак върху нея. В един момент водата извира. По същия начин действаме върху емоциите. Спортът и отделянето на време за хоби помагат при преборването на панически разстройства. Хубаво е човек в такива трудни ситуации, в които изпитва негативни емоции, да предвиди какви мисли му минават през главата. Добре е да бъде по-аналитичен, да си задава въпроси дали наистина тези мисли са верни, защото много често се случва да сме в грешната посока и да интерпретираме реалността по един тревожен начин, а всъщност реалността да е друга. Трябва да се общува повече, да се отделя време за удоволствия, хобита и спорт. Физическите занимания дават ендорфин по естествен път. Човек трябва да намира време за себе си, за почивка и за отдих. Добре влияят и релаксиращи техники.

Християн ТИЛКИЯН